Senatul reclamă existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Executiv privind moţiunea

Senatul transmite CCR un punct de vedere privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Executiv privind moţiunea de cenzură.

Adăugat: 15 Septembrie 2021
Ultima actualizare:15 Septembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Conducerea Parlamentului a transmis ieri la Curtea Constituţională un punct de vedere care ar da dreptate Guvernului în cazul sesizării făcute de premierul Florin Cîţu privind moţiunea de cenzură iniţiată de AUR şi USR-PLUS.

Biroul Permanent al Senatului a adoptat cu majoritate de voturi raportul transmis de Comisia de Constituţionalitate, document care susţine că moţiunea de cenzură ar fi fost depusă cu nerespectarea dispoziţiilor legale.

Acest punct de vedere a fost însuşit apoi şi de conducerea Camarei Deputaţilor, cu votul reprezentanţilor PNL, PSD şi UDMR.

Este pentru prima dată când Parlamentul transmite la CCR o poziţie defavorabilă celor două Camere, spun parlamentarii USR-PLUS, care acuză că nu a fost inclus şi punctul lor de vedere.

Conducerea Senatului a decis prin vot să transmită Curţii Constituţionale că există un conflict juridic între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii de cenzură.

Preşedinta Senatului, Anca Dragu, spunea că documentul nu conţine şi opinia USR-PLUS, care a fost respinsă atât în Comisia de constituţionalitate, cât şi în şedinţa Biroului Permanent:

Anca Dragu: Pentru prima dată, Biroul Permanent trimite către Curtea Constituţională un punct de vedere defavorabil Senatului. Noi am cerut şi includerea opiniei noastre în aviz; a fost respins.

Preşedinta Senatului preciza că va trimite la Curtea Constituţională şi opinia USR-PLUS, pentru a demonstra că de fapt, nu există un conflict juridic pe tema moţiunii de cenzură între legislativ şi executiv. Punctul de vedere de la Senat a fost însuşit şi de Camera Deputaţilor.

Propunerea a venit din partea deputatului PNL Florin Roman, căruia Ludovic Orban i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei.

Florin Roman: A fost o propunere din partea colegilor de la USR ca un punct de vedere să fie cu acordul celor de la Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate. Această propunere a picat la vot şi a fost propunerea de a ne însuşi punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate de la Senat.

Propunerea a fost susţinută şi de reprezentanţii PSD în Biroul Permanent. Liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis:

Alfred Simonis: Faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, dl Ludovic Orban, a trimis în a şasea zi, deşi era obligat din prima zi, practic, să trimită la Guvern moţiunea depusă de către USR şi AUR, este un fapt, nu putem să nu fim de acord cu realitatea. Că ne convine sau că nu ne convine, acea chestiune trebuia să fie trimisă în prima zi.

Curtea Constituţională urmează să anunţe care este data la care va dezbate sesizarea depusă de Guvern pe moţiunea de cenzură.

Cabinetul condus de Florin Cîţu a reclamat faptul că documentul nu ar avea numărul minim de semnături valide.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Septembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza