Senatul a respins proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă

Dezbateri aprinse şi discuţii în contradictoriu, în plenul Senatului, între reprezentanţii PSD şi ai AUR, care au criticat documentul şi cei ai PNL, USR şi UDMR, care au susţinut necesitatea adoptării lui.

Adăugat: 28 Octombrie 2021
Ultima actualizare:28 Octombrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România urmează cu dificultate exemplul ţărilor europene, care au reuşit să reducă semnificativ circulaţia noului coronavirus prin obligativitatea prezentării la locul de muncă a certificatului verde, care să ateste fie vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

Camera Deputaţilor mai poate acum să schimbe ceva, după ce proiectul de lege votat ieri la Senat a fost respins de plen la o diferenţă de şapte voturi, cu toate că beneficia de susţinerea PNL, USR şi UDMR. Iniţiatorul,

Ministerul Sănătăţii, spune că va continua să susţină oportunitatea legii.

Dezbateri aprinse şi discuţii în contradictoriu, astăzi, în plenul Senatului, între reprezentanţii PSD şi ai AUR, care au criticat documentul şi cei ai PNL, USR şi UDMR, care au susţinut necesitatea adoptării propunerii legislative.

Medicul Adrian Streinu Cercel, senator social-democrat, preşedinte al Comisiei pentru Sănătate, arăta că trebuie luate măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii, dar atrăgea atenţia că documentul este greşit din punct de vedere ştiinţific.

El explica, în plus, că un procent de 60% din cei care s-au infectat cu SARS-CoV-2 au avut o infecţie asimptomatică, iar situaţia lor nu este reglementată în lege.

Adrian Streinu Cercel: Noi suntem cei care generăm discriminare prin vaccinare. Este păcat că nu ne gândim întâi la oameni, ci ne gândim strict cum să rezolvăm foarte simplu o problema care era o problemă de vaccinare. Toată vara aceasta nu s-a făcut niciun demers ca spitalele să fie pregătite, ca unităţile să fie bine stabilite, în aşa fel încât lumea să ştie ce are de făcut şi mai mult decât atât, nu s-a făcut nicio achiziţie de medicamente pentru aceşti pacienţi.

Şi copreşedintele AUR, Claudiu Târziu, susţinut în sala de plen şi de câţiva dintre colegii săi de partid deputaţi,a criticat vehement documentul.

Claudiu Târziu: Vă rog să ascultaţi vocea poporului. De zile întregi primesc sute şi mii de mesaje în care suntem imploraţi să nu votăm acest certificat verde, care este un certificat de segregare, de discriminare. Dacă veţi vota această lege, veţi declanşa o criză socială cu potenţial exploziv şi cu efecte imposibil de anticipat.

În schimb, senatorul USR, Simona Spătaru, arăta că legea fundamentală consacră dreptul la sănătate, iar cei care au obligaţia să ia măsurile necesare pentru ocrotirea sănătăţii sunt parlamentarii, prin legile adoptate.

Simona Spătaru: Chiar nu e momentul să fim divizaţi. În pandemie suntem împreună şi în parlament şi în ţară. Măsurile propuse prin acest proiect sunt măsuri şi simple şi eficiente, sunt măsuri pentru a reduce efectele pandemiei, nu încalcă libertăţile şi drepturile românilor.

Şi preşedinta Comisiei Juridice din Senat, liberala Iulia Scântei, arăta că nu este vorba despre diferite partide, ci despre cum să treacă cu bine de pandemie cât mai mulţi români.

Iulia Scântei: Ce trebuie să facă un parlament într-o situaţie de pandemie, adică de stare de urgenţă de sănătate publică? Măsurile restrictive trebuie stabilite prin lege. O lege organică vom vota astăzi. Însăşi Curtea Constituţională a României a stabilit că pandemia este o situaţie excepţională. Îi încurajăm pe colegii deputaţi să mai analizeze şi să completeze, dacă vor considera.

Măsurile prevăzute în document au fost luate şi de ţările europene, arăta liderul senatorilor UDMR, Turos Lóránd.

Turos Lóránd: UDMR susţine acest proiect legislativ. Cred că e necesar. Poate să ajute societatea să scape de această pandemie. Noi, prin Constituţie, prin mandatul nostru, trebuie să reprezentăm interesul poporului. Eu cred că interesul poporului şi interesul societăţii este să oprim această pandemie, să salvăm fiecare viaţă şi nu să exploatăm din motive politice acest subiect.

Potrivit documentului respins de Senat, accesul angajaţilor în instituţiile publice este condiţionat de prezentarea certificatului digital privind COVID-19.

Acesta atestă îndeplinirea uneia dintre condiţii - vaccinare cu schema completă, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen.

Propunerea legislativă merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Octombrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza