Senatorii solicită premierului o informare despre evacuarea televiziunilor din trustul INTACT

Senatorii susţin că că decizia ANAF de evacuare a sediilor televiziunilor care fac parte din trustul INTACT este "o încercare de suprimare a libertăţii presei".

Adăugat: 16 Februarie 2016
Ultima actualizare:16 Februarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorii solicită premierului Dacian Cioloş să prezinte mâine în plenul Senatului, la ora 10,30,  o informare în legătură cu activitatea  ANAF, care vizează decizia de evacuare a sediilor televiziunilor care  fac parte din trustul Intact.

Solicitarea a venit din partea preşedintelui Senatului, Călin Poperscu Tăriceanu şi a fost susţinută prin vot de toate grupurile parlamentare.

"Este, practic, un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei, descinderea brutală şi supranumerică, organizată de ANAF la sediul unei televiziuni", a spus Tăriceanu.

Solicitarea lui Călin Popescu-Tăriceanu a fost susţinută de liderul senatorilor social-democraţi, Mihai Fifor, care preciza că PSD nu poate sta deoparte atunci când are loc un abuz. 

"Modul în care statul înţelege să-şi facă datoria se pare că se îndreaptă rapid către un derapaj de la valorile democratice ale acestei ţări", a susţinut Fifor.

Şi liberalii, prin vocea senatorului Marius Obreja, au susţinut demersul preşedintelui Senatului de a solicita explicaţii din partea premierului Dacian Cioloş.

"PNL şi nici eu nu putem să fim de acord cu acţiunile în care instituţiile statului îşi depăşesc atribuţiunile sau intră într-o zonă a abuzului", a susţinut Marius Obreja.

UNPR va apăra întotdeauna dreptul la exprimare, a susţinut şi senatorul Haralambie Vochiţoiu.

"Nu poate exista progres în România fără o presă liberă", a declarat Haralambie Vochiţoiu. 

Este un precedent periculos introducerea unei măsuri pe cale administrativă care presupune suprimarea dreptului la opinie, consideră şi senatorul UDMR, Attila Verestóy.

"Nu putem fi bănuiţi că am iubi Antena 3, dar în concepţia noastră democraţia înseamnă să asigurăm dreptul de a spune, de a expune părerile celor care nu sunt de acord cu noi", a spus  Attila Verestóy.

VEZI comunicatul ANAF de evacuare

Jurnalistul Adrian Ursu de la Antena 3, televiziune care face parte din trustul Intact, a declarat pentru Radio România Actualităţi că,  prin această decizie,  Senatul încearcă să asigure interfaţa dintre instituţiile statului şi oameni.

AUDIO Interviu cu jurnalistul Adrian Ursu de la Antena 3, despre decizia ANAF de evacuare a sediilor televiziunilor din trustul Voiculescu.

CNA: Emisia posturilor trustului Intact, pusă în pericol

Consiliul Naţional al Audiovizualului se va întâlni joi cu reprezentanţii trustului Intact pentru a discuta despre situaţia creată, după solicitarea de evacuare a sediilor, din partea ANAF.

Potrivit Legii audiovizualului, în momentul în care o instituţie media nu are un studio autorizat de CNA, nu poare emite .

Prin urmare, dacă televiziunile trustului Intact vor fi nevoite să părăsească vineri sediile în care au funcţionat până acum, emisia acestor posturi este pusă în pericol.

Membrii CNA s-au autosesizat după dezbaterile din spaţiul public în urma măsurii luate de ANAF în cazul trustului Intact, care are termen până vineri să evacueze sediul în care funcţionează.

Reamintim că instanţa care l-a condamnat în 2014 pe omul de afaceri Dan Voiculescu pentru fapte de corupţie a decis şi confiscarea unor imobile deţinute de acesta  pentru recuperarea prejudiciului provocat statului în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

Între aceste imobile se află şi sediul din care emit televiziunile trustului Intact, Antena 1 şi Antena 3.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
16 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza