Securitatea României, dezbătută în Forumul "Defence and Dialogue in Eastern Europe"

Provocările de securitate actuale la adresa României şi a ţărilor membre NATO sunt analizate astăzi la Bucureşti în cadrul forumului Defence and Dialogue in Eastern Europe.

Adăugat: 1 August 2017
Ultima actualizare:1 August 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Forumul are loc sub egida organizaţiei non-guvernamentală Euro Atlantic Diplomacy Society.

Ameninţările hibride, scutul anti-rachetă, campaniile de dezinformare din ultimii ani se numără printre temele dezbătute în cadrul forumului desfăşurat sub egida Alianţei.

Redactorul RRA, Radu Dobriţoiu are mai multe detalii despre acest eveniment:

Forumul se va încheia pe 5 august şi printre activităţi se află o vizită de studiu la Statul Major al Forţelor Terestre şi o simulare de proces decizional NATO, acţiuni dedicate tinerilor participanţi la eveniment, precizează redactorul RRA.

Astăzi s-a discutat în aula Bibliotecii Centrale Universitare despre sistemul anti-rachetă al NATO şi despre forţa de răspuns adaptată a Alianţei.

Într-o declaraţie pentru postul nostru de radio, James Maki, şeful Departamentului de Integrare din cadrul diviziei Afaceri Politice şi Politici de Securitate a NATO, a precizat că baza de la Deveselu reprezintă o componentă importantă a sistemului de apărare anti-aeriană al NATO şi are un rol eminamente defensiv, fără a avea capacitatea de a contracara un atac cu rachete al Rusiei.

James Maki: Am încercat să avem un dialog cu Rusia în privinţa sistemului anti-rachetă. Din păcate, Rusia nu a acceptat niciuna dintre ofertele noastre. Vom continua să rămânem deschişi pentru dialog. Am încercat în numeroase rânduri să le explicăm că sistemul nu reprezintă o ameninţare pentru sistemul defensiv al Rusiei. Sistemul de la Deveselu nu este nici proiectat şi nici nu ar putea face faţă arsenalului de rachete al Rusiei.

Despre forţa de răspuns adaptată a Alianţei, o altă temă dezbătută astăzi, colonelul Ion Petrescu, unul dintre moderatorii forumului, a declarat că exerciţiu Saber Guardian, recent desfăşurat în România, a demonstrat capacitatea de răspuns a Alianţei cu efective importante, într-o perioadă scurtă de timp, cu tehnică de luptă şi blindate.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
1 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza