Se scumpeşte viaţa românilor

Mãsurile de austeritate decise de Guvern au intrat de joi în vigoare. Astfel, TVA a fost mãritã de la 19% la 24%, iar salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%, mãsurã valabilã pânã la 31 decembrie 2010

Adăugat: 1 Iulie 2010
Ultima actualizare:1 Iulie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

De joi intrã în vigoare modificãrile Codului Fiscal, operate de Executiv prin ordonanţã de urgenţã, care prevãd, între altele, cã va fi majoratã taxa pe valoarea adãugatã la 24% la sutã, vor fi impozitate tichetele de masã, tichetele cadou, tichetele de creşã şi plãţile compensatorii.De asemenea, se prevede impozitarea cu 16% a dobânzilor la conturile bancare.Tot pentru a obţine bani suplimentari necesari pentru a asigura plãţile curente, executivul a adoptat , miercuri, noi acte normative.Astfel, proprietarii care deţin mai multe clãdiri, apartamente sau case vor plãti, între 1 iulie şi 31 decembrie 2010, un impozit suplimentar de 65% pentru prima clãdire, în afara celei de la adresa de domiciliu, de 150% pentru a doua şi de 300% pentru a treia.

De asemenea, a fost dublat impozitul pentru autoturismele cu o capacitate cilindricã de peste 2.000 de centrimetri cubi.Încep disponibilizărileExecutivul a decis totodatã sã facã disponibilizãri la nivelul administraţiei centrale şi locale.

 

Potrivit ordonanţei de urgenţã adoptate miercuri seara, vor fi disponibilizaţi peste 53.000 de angajaţi pe baza standardelor de cost.Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a precizat dupã şedinţã cã prin aceastã decizie statul va face importante economii la buget.  Vasile Blaga: "Economia de cheltuieli de personal este de 1.505.144.849 de lei. Practic, o reducere de personal de 26,2%, respectiv o reducere de cheltuieli de 29,1%".  Vasile Blaga a mai spus cã ordonanţa a stabilit un normativ de personal şi pentru poliţia comunitarã, în cadrul cãreia vor fi restructurate peste 10.000 de posturi.
Ministrul a explicat mãsura reducerii de personal din administraţie şi prin faptul cã, la sfârşitul anului trecut, din cele peste 3.200 de unitãţi administrative din România peste 2.500 au apelat la bugetul central pentru cã nu au reuşit sã-şi acopere salariile doar din taxele şi impozitele locale.
Salarii micoşarate pentru bugetariLegea privind unele mãsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar intrã în vigoare de la 1 iulie, dupã ce miercuri a fost publicatã în Monitorul Oficial.


    
Legea prevede cã se diminueazã cu 25 la sutã "cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valutã, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitarã a personalului plãtit din fonduri publice şi ale Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 1/2010".Conform legii, de la 1 iulie se reduc cu 25 la sutã şi cuantumul drepturilor reprezentând salarizarea în valutã şi alte drepturi în valutã şi în lei ale personalului trimis în misiune permanentã sau temporarã în strãinãtate, salariile personalului didactic, ale angajaþilor din instituţiile de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã.Tot cu un sfert se reduce suma forfetarã destinatã plãţii drepturilor bãneşti ale persoanelor angajate la birourile parlamentareLegea prevede cã "sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentru personalul menţionat şi cel din autoritãţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii se vireazã integral la bugetul de stat", iar dacã din aplicarea prevederilor legii rezultã o sumã mai micã decât salariul minim brut pe þarã, respectiva persoanã va primi salariul de 600 de lei.Indemnizaţiile de şomaj şi cele ale revoluţionarilor, mai miciCuantumul indemnizaţiei de şomaj şi drepturile bãneşti pentru persoanele disponibilizate din unitãţi bugetare se diminueazã cu 15 la sutã.O altã loviturã prevãzutã în textul legii este cã nu se mai acordã bilete de odihnã pentru pensionari.Pensia socialã minimã garantatã este de 350 de lei.Indemnizaţiile revoluţionarilor se reduc şi ele cu 15 la sutã.Nu se mai acordã trusouri pentru nou nãscuţi, cãrţi pentru profesorii din învãţãmântul preuniversitar şi se eliminã mãsurile de protecţie socialã pentru foştii salariaţi ai MApN, Romsilva.Pensiile, scapă de reducerePlenul reunit al celor douã Camere ale Parlamentului a pus, marţi, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR) Legile privind unele mãsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul şi-a asumat rãspunderea.Senatorii şi deputaţii au votat, în cvasiunanimitate, Rapoartele comisiilor juridice reunite, prin care s-a stabilit eliminarea articolelor declarate neconstituţionale de Curte, care a decis cã tăierea pensiilor este neconstituţională.Astfel, pensiile şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I nu se mai diminueazã cu 15 la sutã.Tăvălugul scumpirilor. Benzina are un preţ mai marePetrom majoreazã preţurile de referinţã la benzinã şi motorinã cu 18 - 22 bani pe litru, iar Rompetrol cu sume cuprinse între 25 şi 28 de bani pe litru.Benzinãriile celor douã companii au fost închise miercuri noaptea pentru o orã, în vederea acestor modificãri de preţuri, care intervin în urma creşterii TVA de la 19% la 24%.Se scumpesc ţigărilePreţul unui pachet de ţigãri va fi mai mare cu 1 leu, ca urmare a majorãrii TVA

.

Astfel, cel mai ieftin pachet de ţigãri comercializat în România va costa 9 lei.   Gilda Lazãr, director de imagine al JTI România: "TVA intrã în baza de calcul pentru plata accizei. Prin urmare, existã un efect de multiplicare în ceea ce priveşte tutunul. Noi plãtim accize şi pe TVA, deci acciza va fi mult mai mare. În plus, costurile au crescut foarte mult în ultima perioadã, mai ales pe fondul diminuãrii vânzãrilor companiilor. În primul trimestru al acestui an, vânzãrile au scãzut în medie cu 40%"În aceste condiţii, companiile producãtoare de ţigarete se aşteaptã la o înflorire a contrabandei.  Gilda Lazãr: "Contrabanda a ajuns la un nivel record în ianuarie anul acesta, dupã creşterile de preţ, din cauza creşterii accizelor la 36,2% din totalul pieţei. A început sã scadã, în mai era mai mult de un sfert þigarete provenite din contrabandã. Acum ne aşteptãm sã creascã din nou şi contrabanda, pentru cã în ţãrile din jur, care nu sunt membre ale UE, preţurile sunt foarte mici, deci tentaţia este foarte mare. Cel mai ieftin pachet de ţigarete în Moldova costã 1 leu".

 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Iulie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza