Se recalculează pensiile militarilor trecuţi în rezervă

Pensiile militarilor care au trecut în rezervă până la data de 31 decembrie 2010 vor fi recalculate.

Adăugat: 7 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:7 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: arhivă
trimite pe mail

Ordinul emis, ieri, în acest sens de ministrul apărării, Mihnea Motoc, prevede că recalcularea se va face în cel mult doi ani de la data intrării în vigoare a legii privind pensiile militare de stat, iar drepturile vor fi acordate, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an.

De la 1 ianuarie 2016, pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau intrate în plată în baza actelor normative din domeniul pensiilor, anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se vor recalcula, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi cu baza de calcul actualizată conform prevederilor care reglementează salarizarea militarilor (cu luarea în calcul a majorării cuantumului brut al soldelor funcţiilor de bază din luna decembrie 2015), precizează comunicatul de presă al MApN.

Recalcularea se va face în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, iar drepturile vor fi acordate începând cu data de 01.01.2016. În situaţia în care se vor constata diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se va păstra în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare, în conformitate cu dispoziţiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Astfel, nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare pe baza noii legislaţii, menţionează sursa citată.

Modalitatea de acordare a acestor diferenţe se va stabili prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, emise în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Ministerul Apărării precizează că, în urma recalculării, nicio pensie nu va fi micşorată.

Cei interesaţi pot găsi mai multe informaţii pe site-ul Casei de Pensii Sectoriale a MApN.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza