Se întorc studenţii la cursuri

Dacă unele universităţi au programat deschiderea festivă chiar pe 1 octombrie, altele au decis să începă anul de studiu chiar de luni.

Adăugat: 28 Septembrie 2015
Ultima actualizare:28 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Anul universitar 2015-2016 începe oficial pe 1 octombrie, potrivit calendarului Ministerului Educaţiei. Însă unele universităţi au programat festivităţile de deschidere începând de luni.

Academia de Studii Economice din Capitală îşi deschide oficial porţile de la ora 9:00 pentru a-i primi pe cei 6 mii de boboci de anul acesta.

Tot luni se deschid şi cursurile Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, unde deja sunt de notorietate programele de studiu finanţate de companii germane de renume la specializarea informatică, cu predare în limba germană.

Miercuri îşi deschide porţile Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi, ceva mai conservatoare, Universitatea Bucureşti a programat joi, chiar pe 2 octombrie, festivităţile de deschidere.

Viaţa de student, deşi ar trebui să fie cea mai frumoasă perioadă pentru un tânăr, este din ce în ce mai grea. Studenţii din anii mari îi sfătuiesc pe boboci să nu aibă totuşi aşteptări mari în ceea ce priveşte condiţiile din cămine.

Acestea nu sunt hoteluri de lux, însă preţul de cazare este foarte bun şi se poate trăi decent în Bucureşti, ca student, cu 700 de lei pe lună pentru strictul necesar.

La cantina din Grozăveşti, de exemplu, poţi să te saturi cu 12 lei. camera de cămin costă 115 lei plus Internetul, care este 20-30 de lei de persoană - spun studenţii din anii mari.

Problema traiului de student nu înseamnă numai banii de buzunar sau condiţiile de cazare. Potrivit unui studiu realizat din fonduri POSDRU cu susţinerea Ministerului Educaţiei studenţii sunt nemulţumiţi de modul în care sunt acordate bursele sociale şi atrag atenţia că nu au destui consilieri şi nici medici în cabinetele medicale din Universităţi.

Se fac însă şi paşi înainte. De anul acesta studenţii din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti vor avea posibilitatea să studieze, timp de un semestru sau un an, într-un alt oraş, în cadrul unui program de schimb de experienţă.

Proiectul este o premieră în România, iar masa şi cazarea pentru studenţii care optează să se înscrie în program sunt asigurate de instituţiile de învăţământ./amirea/sdm2 28-09-2015 00-17Autor:
Ianna Ioniţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
28 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza