Scăderea TVA la alimente "nu este pe agenda Guvernului"

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, declară că în condiţiile economice actuale nu se poate vorbi despre scăderea TVA la alimente.

Adăugat: 22 Februarie 2012
Ultima actualizare:22 Februarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată  la alimente nu este pe agenda Guvernului în 2012, a declarat, miercuri, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, într-o conferinţă de presă.

"Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta. În condiţiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscală. Dacă ne uităm la ţările din jur, pe de o parte Grecia, care este în cedare de suveranitate, iar pe de altă parte, în Ungaria, TVA a crescut la 27%", a spus ministrul.

El susţine că nu se pot lua în paralel măsuri precum scăderea TVA şi mărirea salariilor şi a pensiilor.

"Nu putem spune că scădem TVA, pe de o parte, iar pe de altă parte că încercăm să mărim salariile sau pensiile. În funcţie de situaţia economică viitoare discutăm şi acest subiect. Domnul Tabără a spus recent că ar fi bine să scădem TVA, dar nu a spus nici când, nici cum. Când voi avea o acţiune, voi veni să o comunic, nu pot eu să arunc buzduganul înainte de a lua o decizie", a precizat Stelian Fuia.

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat la începutul lunii februarie că reducerea sub 10% a Taxei pe Valoarea Adăugată la produsele agro-alimentare şi scăderea nivelului accizelor reprezintă două probleme care trebuie discutate în perioada următoare.

"Trebuie discutat foarte serios în perioada următoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată la alimente şi produse agroalimentare, nu neapărat pe produse finite, ci pe întreg lanţul", preciza la vremea respectivă, Valeriu Tabără. 

Potrivit acestuia, cu excepţia a două-trei ţări din UE, care au o TVA ridicată la alimente, restul ţărilor comunitare au introdus o taxă mult mai redusă la  produsele alimentare.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, declara, tot în acea perioadă, că reducerea la 9% a TVA la alimentele de bază, corelată cu o măsură de impozitare progresivă a adaosului comercial ar putea regla piaţa produselor alimentare din România.

Cât este TVA-ul  la alimente în statele din Uniunea Europeană

Doar Romania, împreuna cu alte patru state din UE, precum Bulgaria, Danemarca, Estonia, Lituania, nu prac­tica TVA redusă la alimente.

În schimb, majoritatea ţărilor euro­pene au cote scazute de TVA.

Cel mai redus nivel, de 0%, este aplicat în Malta pentru toate marfurile alimen­tare.

Şi alte state aplica o singura cotă redusă faţă de cea standard, cum ar fi Olanda - 6%, Austria 10%, Finlanda 13%, Cehia 10%.

Multe ţări au ales însă,  mai multe variante de taxare a bunurilor ali­mentare.

De exemplu, Spania prac­tică TVA redusă la hrană de 4% si 8%, Franţa taxează alimentele cu 5,5% si 19,6%, iar italienii plătesc pentru produsele alimentare 4% si 10%.

Alte state practica 3 sau 4 cote de TVA pentru alimente, cea mai ridicată fiind cota standard.

Astfel, Polonia aplică TVA de 5%,8% si 23%, iar Portugalia de 6%, 13% si 23%.


  Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
22 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza