Scădere alarmantă, în România, a terenului arabil

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, atrage atenția că suprafața arabilă a României s-a redus în ultimii opt ani cu un milion de hectare.

Adăugat: 21 Iulie 2011
Ultima actualizare:21 Iulie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul agriculturii a declarat, joi, că suprafața arabilă a României nu mai este de 9,5 milioane de hectare, ci de 8,4-8,6 milioane de hectare.


"Între 2002 şi 2008 au dispărut peste 1.000 de hectare de teren arabil din fiecare judeţ. Nu mai avem 9,5 milioane de hectare, ci 8,4-8,6 milioane de hectare", a afirmat Valeriu Tabără, care a precizat că datele au fost culese în cadrul recensamântului agricol.


Potrivit ministrului, o parte din terenul arabil a fost scos din uz pentru a face loc diferitelor tipuri de construcții.


"Construcțiile şi dezvoltarea localităților nu se pot face pe terenurile agricole cele mai bune", a subliniat Valeriu Tabără.


650 de mii de exploatații agricole dispărute


Potrivit datelor recensământului agricol, numărul exploatațiilor agricole a scăzut de la 4,4 milioane la 3,8 milioane, ca urmare a comasării terenurilor.


"Circa 650.000 de exploatații agricole au dispărut în ultimii opt ani, terenurile respective fiind preluate în arendă", a afirmat Valeriu Tabără.


Totodată, ministrul a arătat că ponderea agriculturii în PIB, respectiv de 6,2%, cea mai mică din ultimii ani, este tot o veste bună.


"Agricultura este cel mai riscant sector. O pondere redusă în PIB, concomitent cu creşterea Produsului Intern Brut, înseamnă o economie sănătoasă. Nu-mi fac probleme pentru că ponderea agriculturii a scăzut", a menționat Valeriu Tabără.


Recensământul General Agricol 2010 a avut loc în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011.
 Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
21 Iulie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza