Săptămână decisivă pentru alegerea unui nou președinte al Senatului

Senatorii vor vota succesorul lui Călin Popescu Tăriceanu la şefia Senatului.

Adăugat: 9 Septembrie 2019
Ultima actualizare:9 Septembrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Luni, parlamentarii vor participa în teritoriu la deschiderea noului an şcolar, iar marţi, când revin la lucru la Senat, se va decide prin vot noul preşedinte al acestui for.

În urma ieşirii de la guvernare a ALDE, şi liderul acestui partid, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Senatului.

Social-democraţii, foştii parteneri de guvernare, au decis să îl sprijine pe Teodor Meleşcanu, tot din ALDE, pentru această funcţie.

Anunţul a fost făcut de preşedintele social-democraţilor, Viorica Dăncilă, care spunea că Teodor Meleşcanu a acceptat nominalizarea pentru că nu agreează ideea alianţei ALDE cu PRO România.

Viorica Dăncilă: Locul a fost al ALDE şi noi am vrut să arătăm că suntem corecţi până la capăt. Am discutat cu colegii mei....

Reporter: Cine?

Viorica Dăncilă: Am discutat şi la întâlnirea pe care am avut-o cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi a fost un vot la Senat.

De cealaltă parte, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, surprins total de propunerea PSD, a declarat că nominalizarea reprezintă o încercare de a rupe grupul parlamentar al ALDE din Senat.

Călin Popescu Tăriceanu: Ceea ce observ este un atac furibund al PSD-ului la adresa ALDE. Încercările de racolare, care au eşuat, ale unor membri ALDE se înscriu în această linie a unui război împotriva noastră.

Pentru şefia Senatului şi-au anunţat candidatura Teodor Meleşcanu, susţinut de PSD, Alina Gorghiu, din partea PNL şi Ion Popa, din partea ALDE.

Pe de altă parte, liberalii vor continua săptămâna viitoare negocierile pentru moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă.

Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea că documentul va fi depus la Parlament când vor exista suficiente semnături pentru demiterea executivului. UDMR, care susţine demersul liberalilor, atrage însă atenţia că amânarea depunerii moţiunii de cenzură poate lăsa impresia că opoziţia nu doreşte preluarea guvernării.

În atenţia parlamentarilor se vor afla săptămâna viitoare şi legea privind recursul compensatoriu şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114.

Documentele aşteaptă un vot final din partea Camerei Deputaţilor, după ce Senatul le-a adoptat tacit, fără dezbateri.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Septembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza