Săptămână decisivă pe scena politică

Premierul desemnat Ludovic Orban urmează să prezinte luni programul de guvernare actualizat şi echipa sa de miniştri.

Adăugat: 9 Februarie 2020
Ultima actualizare:10 Februarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta, luni, după şedinţa conducerii PNL, programul de guvernare actualizat şi echipa sa de miniştri.

Acestea vor fi trimise, apoi, către Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Până luni, Ludovic Orban lucrează, alături de membrii cabinetului interimar, la programul de guvernare.

Prim-ministrul desemnat a precizat că ordonanţele de urgenţă adoptate în ultima şedinţă de guvern, chiar înaintea demiterii executivului prin moţiune de cenzură, vor fi trimise spre publicare la Monitorul Oficial.

Ludovic Orban: Am emis ordonanţe de urgenţă numai în domenii absolut necesare, iar în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă în domeniul sănătăţii, mult contestată, vă readuc aminte, nu noi am introdus coplata şi contribuţiile financiare suplimentare pentru spitalele private, ci guvernul PSD, prin Ordonanţa 27, care a fost emisă în 2019. În ordonanţa adoptată de guvernul Partidului Naţional Liberal, noi am prorogat termenul de intrare în vigoare a acestei ordonanţe, respectiv coplata în spitalele private şi alte contribuţii financiare. Mai mult decât atât, am interzis, inclusiv în spitalele publice, orice formă suplimentară de cerere de bani care ar putea fi făcută pentru pacienţii care beneficiază de programele de sănătate.

Premierul desemnat a mai spus că avizele de la Consiliul Legislativ sau de la Consiliul Economic şi Social privind ordonanţele de urgenţă sunt consultative, vizând aspecte de tehnică legislativă. Procedura de a le obţine este, însă, obligatorie.

Anterior, PSD şi alte partide au anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională, prin intermediul Avocatului Poporului, ordonanţa de urgenţă care introduce reguli noi pentru alegeri parlamentare anticipate.

Social-democraţii au criticat dur adoptarea într-o singură şedinţă a 25 de ordonaţe de urgenţă şi au transmis că vor să conteste multe dintre ele, tocmai pentru că nu ar fi avut avizul Consiliului Economic şi Social.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Februarie 2020
Ultima actualizare:
10 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza