Salariul minim şi punctul de pensie se majorează în 2013

Executivul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, majorarea punctului de pensie cu 4% şi creşterea, în două etape, a salariului minim brut pe ţară.

Adăugat: 23 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:23 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit unei hotărâri de guvern adoptate marţi, salariul minim se majorează în două etape: acesta va fi 750 lei lunar din februarie şi 800 de lei de la 1 iulie.

Guvernul a adoptat şi un pachet de măsuri fiscale necesare suplimentării veniturilor la bugetul de stat.

Acesta cuprinde taxe şi impozite noi pentru agricultură, energie şi resurse naturale.

După şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu experţii Fondului Monetar Internaţional pentru a discuta ultimele detalii privind proiectul de buget ce urmează a fi aprobat miercuri de către guvern dar şi stadiul reformelor, asumate în acordul cu FMI.

Pachetul de măsuri fiscale ar urma să aducă anul acesta venituri suplimentare la buget de 2,9 miliarde de lei, 641 de milioane prin impozitarea veniturilor suplimentare din liberalizarea preţului la gaze, 257 de milioane din impozitul pe monopol aplicat transportatorilor şi distribuitorilor de energie electrică şi gaze naturale şi 106 milioane din taxa specială pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele.

O sumă importantă vine şi din impozitarea agricultorilor care comercializează produse.

Executivul susţine că este interesat să mărească baza de impozitare, adică să plătească mai multe persoane, dar impozitul să fie mai mic. În plus, prin această fiscalizare agricultorii vor beneficia şi de asigurări de sănătate.

Astfel, vor fi impozitate persoanele fizice care deţin terenuri agricole între două şi 50 de hectare, dar şi crescătorii care au mai mult de şase porci, trei vaci sau 10 oi. Impozitele vor fi încasate în octombrie şi decembrie, adică după ce agricultorii îşi vor primi subvenţiile şi banii din comercializarea produselor.

Impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la 450 de milioane de lei. Alţi 457 de milioane de lei se strâng din impozitul de 3% din cifra de afaceri obligatoriu pentru firmele cu o cifră de afaceri mai mică de 65.000 de euro. Venituri în plus se vor încasa din creşterea cu 10% a accizelor la bere şi devansarea cu trei luni a creşterii accizelor la ţigarete. Această ultimă măsură se va aplica de la 1 aprilie.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
23 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza