Rusia şi Ucraina, la masa tratativelor

La Geneva, Rusia şi Ucraina s-au aşezat joi, pentru prima oară, la masa tratativelor, după schimbarea de putere de la Kiev şi anexarea regiunii Crimeea.

Adăugat: 17 Aprilie 2014
Ultima actualizare:17 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 1 La Geneva, Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite au ajuns la un consens.

Acordul vizează dezarmarea "grupurilor ilegale din Ucraina".

Statele Unite cer aplicarea acestui acord. În caz contrar, ameninţă cu sancţiuni, menţionează B1TV.

UPDATE Participanţii la convorbirile cvadripartite referitoare la Ucraina, desfăşurate la Geneva , au afirmat că ucrainenii sunt cei care trebuie să rezolve criza de la Kiev , a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la conferinţa de presă ţinută după încheierea convorbirilor.

"Înţelegerile sunt în mare măsură de compromis, dar cel mai important lucru pentru noi este recunoaşterea de către participanţii la discuţii a acestui fapt incontestabil: că această criză trebuie s-o rezolve ucrainenii înşişi" - a mai spus diplomatul rus, potrivit www.interfax.ru, şi preluate de RADOR.

Convorbirile sunt mediate de secretarul de stat american, John Kerry, şi de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi vizează găsirea unei soluţii de depăşire a crizei din estul Ucrainei, unde grupările pro-ruse şi-au consolidat controlul asupra clădirilor guvernamentale.

În acest context, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat speranţa că la Geneva va fi găsită o alternativă la folosirea forţei în estul Ucrainei.

În tradiţionala sa sesiune de răspunsuri la întrebările cetăţenilor, liderul de la Kremlin a mai spus că populaţia din Transnistria ar trebui să aibă dreptul de a-şi decide singură soarta.

Afirmaţia vine pe fondul prezenţei la Moscova a unei delegaţii de la Tiraspol, sosite pentru a-i solicita Rusiei recunoaşterea independenţei regiunii separatiste aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Corespondentul RRA, în Federaţia Rusă, Aleksandr Beleavschi, transmite:

Reporter: Evitând să răspundă direct la întrebarea dacă Rusia va recunoaşte independenţa Transnistriei, aşa cum solicită mesajul ce i-a fost adresat ieri de parlamentul de la Tiraspol, preşedintele Vladimir Putin a repetat de două ori că, în ultimă instanţă, locuitorii din regiune au dreptul să-şi hotărască singuri soartă, iar Rusia va lucra în această direcţie cu partenerii de negocieri.

Vladimir Putin: Aceşti oameni au propria lor viziune în legătură cu modul în care să-şi construiască viitorul, destinul, şi nu va fi nimic altceva decât o manifestare a democraţiei dacă vom permite acestor oameni să facă aşa cum doresc ei.

Reporter: Preşedintele Rusiei s-a pronunţat, totodată, pentru intensificarea procesului de negociere în formatul "5+2" privind reglementarea conflictului transnistrean şi continuarea dialogului cu Republica Moldova şi Ucraina şi a cerut ridicarea imediată a blocadei Transnistriei de către Chişinău şi Kiev, ca şi retragerea urgentă a formaţiunilor paramilitare ale naţionaliştilor ucraineni de la graniţa transnistreană.Autor:
Mira Gomboş
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Alexandr Beleavski
Adăugat:
17 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza