Rusia cere ca Washingtonul să-şi folosească influenţa pentru eliberarea protestatarilor

Situaţia din estul Ucrainei s-a agravat în ultimele zile, unde mai mulţi observatori ai OSCE au fost sechestraţi la Slaviansk, bastion al insurgenţilor pro-ruşi în estul Ucrainei.

Adăugat: 27 Aprilie 2014
Ultima actualizare:27 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE OSCE a trimis o echipă de negociatori la Slaviansk, pentru a încerca eliberarea observatorilor acestei organizaţii, reţinuţi anterior în acest oraş, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al OSCE, Tatiana Baeva.

Potrivit afirmaţiilor sale, se aşteaptă ca negociatorii să sosească la Slaviansk în cursul zilei de astăzi. Deocamdată, nu se cunosc alte detalii cu privire la numărul negociatorilor trimişi în Ucraina.

După cum a anunţat serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării, în perioada 21-28 aprilie 2014, potrivit unei decizii a OSCE, în Ucraina îşi desfăşura activitatea o echipă multinaţională de inspectori în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena din 2011privind măsurile de consolidare a încrederii şi a securităţii.

Din componenţa acestei echipe fac parte opt persoane, din care patru sunt reprezentanţi ai Germaniei şi câte unul din Elveţia, Polonia, Danemarca şi Cehia.

La 25 aprilie legătura cu această echipă, care se afla în regiunea Slaviansk, a fost ruptă, membrii acesteia fiind reţinuţi, potrivit unor informaţii, de persoane înarmate.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, consideră că se impune iniţierea unor măsuri urgente pentru detensionarea situaţiei din Ucraina şi în primul rând, încetarea operaţiunii militare împotriva participanţilor la protestele din sud-estul ţării.

Într-o discuţie telefonică avută cu secretarul de stat american John Kerry, ministrul rus de externe a îndemnat Washingtonul să-şi folosească influenţa pentru eliberarea liderilor arestaţi ai mişcărilor de protest îndreptate împotriva autorităţilor de la Kiev.

Situaţia din estul Ucrainei s-a agravat în ultimele zile, unde mai mulţi observatori ai OSCE au fost sechestraţi la Slaviansk, bastion al insurgenţilor pro-ruşi în estul Ucrainei.

Kievul acuză Rusia că se află în spatele răpirii observatorilor internaţionali, acuzaţie respinsă însă de Moscova.

Comandantul miliţiilor populare din Slaviansk, Igor Strelkov, a declarat că acestea sunt gata să discute eliberarea observatorilor militari OSCE cu reprezentanţii Rusiei, nu însă cu partea ucraineană, în care, a spus acesta, nu au încredere, a informat sâmbătă seară RIA Novosti.

Ministerul Rus de Externe a anunţat  într-un comunicat, că în cadrul posibilităţilor de care dispune, Rusia acţionează în direcţia rezolvării acestei situaţii.

Comentariul precizează că documentul de la Viena privind măsurile de încredere şi securitate în baza căruia Ucraina a invitat inspectorii OSCE prevede că răspunderea pentru securitatea acestora revine părţii care invită, astfel încât autorităţile ucrainene ar fi trebuit să convină dinainte aspectele legate de prezenţa, activitatea şi sceuritatea observatorilor în zonele pe care puterea de la Kiev nu le controlează.

Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat că Moscova este foarte îngrijorată de cele întâmplateşi va întreprinde toţi paşii necesari în vederea eliberării experţilor OSCE.

Organizaţia nu are informaţii despre soarta acestora şi locul unde se află, dar, dacă au fost reţinuţi, aceasta nu va contribui la reducerea tensiunilor de pe teren şi de escaladare a conflictului, a subliniat Kelin./Autor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Rador
Adăugat:
27 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza