Rovana Plumb la RRA: 20.000 de tichete, alocate prin programul RABLA

Fiecare persoană fizică sau juridică va beneficia de un singur tichet pentru programul Rabla, în valoare de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei. Programul este lansat în dezbatere publică.

Adăugat: 15 Aprilie 2013
Ultima actualizare:15 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Minsitrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat pentru Radio România Actualităţi că  pentru programul Rabla se alocă anul acesta  30 de milioane de euro, adică 20.000 de tichete, din care 17.000 pentru persoane fizice şi juridice şi 3.000 pentru instituţiile publice, fiecare tichet având valoarea de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei.

Întrebată de Eugen Rusu de ce s-a modificat formula de anul trecut, prin care se putea ajunge la o reducere de 2.400 de euro prin folosirea a trei tichete, Rovana Plumb  a spus că s-a dorit evitarea "pieţei negre".

"În primul rând, pentru a evita toate neregulile care au fost depistate în cadrul derulării programului, pentru a se evita piaţa neagră şi pentru a fi foarte clar că orice doritor care doreşte să achiziţioneze o maşină nouă beneficiază de această sumă de 6.500 de lei", a spus Rovana Plumb. 

Ministrul a adăugat că noile modificări au rolul de a combate intermedierea vânzării tichetelor. Tichetele vor putea fi transferabile, a punctat Rovana Plumb.

"Vom veni cu toate precizările astăzi, când vom afişa pe site-ul ministerului modul în care se va derula programul. Am scurtat şi anumite date, însă am lăsat tichetul transferabil, deoarece, pe baza analizelor pe care le-am realizat, a reieşit faptul că sunt unele judeţe în care sunt multe maşini vechi, dar doritori de achiziţie de maşini noi sunt mai puţini şi, pentru a nu exista un blocaj, am lăsat tichetul transferabil, astfel că, dacă într-un judeţ, de exemplu Tmişoara, unde potenţialul de cumpărare este mai mare faţă de un alt judeţ - să zicem, dau un exemplu, Botoşani, unde potenţialul de achiziţionare de maşini noi este mai mic - să putem să facem transferabil acest lucru, dar am stabilit clar nişte criterii în baza cărora pot accesa programul, atât colectorii cât şi dealerii.

Respectiv, nu se va mai face o împărţire egală pe judeţe, ci se va ţine cont de numărul de maşini cu o vechime egală sau mai mare de zece ani existente pe piaţa auto din judeţul respectiv, şi am colaborat foarte bine cu Poliţia Română, cu Direcţia de Înmatriculări, care ne-a pus la dispoziţie toate aceste date", a spus Rovana Plumb în interviul acordat Radio România Actualităţi.

Pentru persoanele juridice s-au modificat procedurile, astfel încât fiecare persoană juridică va trebui să depună cazierul judiciar.

Distribuirea efectivă a tichetelor va începe pe 15 mai, pentru că în calcul intră şi perioada aferentă pentru eventualele contestaţii.

Noile condiţii de derulare ale programului "Rabla" de înnoire a parcului naţional auto vor fi lansate, luni, spre dezbatere publică.

Acestea se vor regăsi pe pagina de internet a Ministerului Mediului. Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
15 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza