Românii, pe ultimele locuri la "consumul de cultură"

Participarea europenilor la activităţile culturale s-a diminuat, iar România este codaşă într-un clasament publicat la Bruxelles.

Adăugat: 5 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:5 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Locuitorii din nordul Europei merg cel mai des la teatru sau cinematograf, vizitează muzee sau citesc o carte, relevă un eurobarometru publicat la Bruxelles privind valorile culturale şi "consumul de cultură" în Uniunea Europeană.

Românii sunt în partea opusă a clasamentului; ei răspund că nu merg la cinema pentru că în oraşul lor nici nu mai există vreunul şi nici la teatru nu ajung întrucât prea rar vine vreo trupă acolo unde ei locuiesc. 

Comparativ cu ultimul raport de acest fel, sondajul arată acum că participarea la activităţi culturale s-a diminuat la nivelul statelor membre, dar şi în România cu un procent destul de ridicat.

La întrebările legate de vizionarea unei piese de teatru, a unui spectacol de balet sau vizitarea unui muzeu, printre motivele participării slabe românii au invocat în primul rând oferta limitată şi calitatea slabă a activităţilor culturale în acest domeniu.

"Rezultatele legate de România sunt aparte faţă de cele la nivel european, deoarece din ce în ce mai mulţi români spun că nu merg frecvent la teatru, la cinema atunci când au răspuns astfel, pentru că oferta în domeniu este limitată şi destul de slabă, mai ales în apropierea locului de reşedinţă", a spus Julien Zeigt, expert care a colaborat cu Comisia Europeană .  

Comisia Europeană a lansat acest eurobarometru cultural cu întrebarea dacă în acest moment cultura europeană are de suferit?

Concluzia este aceea că din ce în ce mai puţini europeni sunt angajaţi în activităţi culturale sau participă la evenimente culturale.
 Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
5 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza