România va primi 19 miliarde de euro pentru agricultură

Fondurile europene pe care le va primi România vor fi folosite pentru subvenţii, dezvoltarea rurală şi investiţii în domeniu.

Adăugat: 29 Iunie 2013
Ultima actualizare:29 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România va primi pentru agricultură 19 miliarde de euro de la Uniunea Europeană în perioada 2014-2020, declară comisarul european, Dacian Cioloş.

El a precizat la emisiunea "Actualitatea în dezbatere", de la Radio România Actualităţi, că fondurile vor fi folosite pentru subvenţii, dezvoltarea rurală şi investiţii în domeniu.

Dacian Cioloş a explicat că ţara noastră poate folosi banii europeni pentru a dezvolta anumite sectoare cu probleme, astfel încât piaţa românească să devină competitivă.

"România va putea să ţină cont de specificul structurii agricole din ţară şi să orienteze fonduri, de exemplu, pentru restructurarea fermelor mici şi mijlocii sau fermelor din zonele de munte. Va avea, totodată, posibilitatea să orienteze fonduri pentru ca cercetarea agricolă să se restructureze şi să joace în interesul agricultorilor. România va putea să investească pentru modernizarea sistemului de irigaţii, pentru că este o problemă. Prin Politica Agricolă Comună România va avea această flexibilitate să decidă cum alocă fonduri spre anumite tipuri de măsuri şi să construiască programe specifice ca să beneficieze de această piaţă comună cu 500 de milioane de consumatori", a spus Cioloş.

El a discutat şi cu fermierii cărora le-a explicat că vor putea apela la fonduri mutuale pentru gestionarea pagubelor produse de fenomenele meteolorogice sau îmbolnăvirea animalelor.

Comisarul european a anunţat că prin noua Politică Agricolă Comună sprijinul financiar va fi acordat mai uşor micilor fermieri şi tinerilor, dar şi sectoarelor agricole aflate în dificultate şi fermelor ecologice.

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că în perioada imediat următoare va avea consultări cu sectorul privat pentru luarea unor decizii, întrucât reforma agricolă oferă o paletă largă de măsuri pe care vor trebui să le aplice fermierii.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
29 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza