România "va fi supusă unei proceduri de infrigement privind tăierile ilegale de păduri"

România va fi supusă unei proceduri de infrigement privind tăierile ilegale de păduri, a declarat, astăzi, la Iaşi, europarlamentarul Thomas WAITZ, copreşedinte al Partidului Verde European.

Adăugat: 10 Iulie 2022
Ultima actualizare:11 Iulie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În ultimele două luni europarlamentarul austriac a vizitat mai multe locuri din Carpaţi şi a constatat încălcări grosolane ale legislaţiei şi reglementărilor europene în domeniul conservării pădurilor.

Astăzi europarlamentarul a vizitat pădurile din zona Dobrovăţ-Bârnova-Bucium. Thomas WAITZ a arătat că România are la dispoziţie doar 3 luni pentru a opri defrişările abuzive din Carpaţi.

Thomas Waitz: "Am negociat strategia în domeniul conservării pădurilor în Parlamentul European. Am călătorit în toată Europa şi am văzut diferite cazuri de păduri tăiate, unele devastate, care acum au nevoie de protecţie. Acum am revenit în România, de data aceasta la Iaşi, să văd dacă această perdea verde care protejează oraşul poate funcţiona. Este foarte important să păstrăm această moştenire şi mai ales să evităm schimbările radicale meteoclimaterice. În ultima săptămână am fost în mai multe puncte din Carpaţi. Acum voi merge în pădurea de la Dobrovăţ - Bârnova - Bucium. Am înţeles că sunt multe încălcări ale prevederilor europene în domeniu. La sfârşitul vizitei voi înainta un raport asupra lucrurilor descoperite în teritoriu, la dumneavoastră. Până la urmă trebuie făcute presiuni asupra României pentru a respecta prevederile europene care privesc conservarea pădurilor. Trebuie să recunosc că am văzut multe defrişări în Europa, dar aici, în România, am văzut munţi complet defrişaţi. Este un lucru care nu s-a întâmplat în alte ţări europene. La dumneavoastră se fură cantităţi mari de masă lemnoasă. Pădurea este un bun european şi trebuie protejată. Există deja o procedură de infringement la adresa României şi ţara dumneavoastră are o ultimă şansă, de numai 3 luni pentru a evita procedura, a spus Tomas Waitz, copreşedinte al Partidului Verde European".

La rândul său reprezentantul "Agent Green", Raluca Nicolae, a precizat că, punctual pentru pădurile din judeţul Iaşi, se doreşte infiinţarea Parcului Natural "Codrii Iaşului" în localitatea Dobrovăţ, iar suprafaţa de protecţie forestieră din zonă să crească de la 1 la 50%.

Raluca Nicolae: "Am iniţiat acest caz în instanţă şi am mers mai departe împreună cu Codrii Iaşilor, din moment ce ei ne-au semnalat problema apărută aici în tăierile din Codrii Iaşilor. Instanţa, în primă fază ne-a dat dreptate şi tăierile au fost suspendate pe o suprafaţă de 19.000 de hectare şi a fost o victorie fabuloasă pentru noi, ne-am bucurat foarte mult, ne-am întors aici împreună cu colegii de la Codrii Iaşilor şi am celebrat acea victorie. Din păcate, instanţa a decis împotriva pădurii şi s-a răzgândit. Dar Agent Green escaladează cazul la ICCJ, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi nu ne lăsăm, este vorba de nişte cantităţi industriale, camioane întregi sunt scoase. De exemplu, am noul amenajament silvic este acel plan al pădurii pe 10 ani presupune 750.000 de metri cubi să iasă din această pădure în următorii 10 ani. Amenajamentul fiind în 2019 semnat. Asta încercăm să facem, să reducem acea cantitate enormă pe care ei au decis-o s-o taie şi să creştem suprafaţa de protecţie de la 1% la 50 % şi un alt obiectiv extrem de important pentru noi este să se înfiinţeze Parcul Natural Codrii Iaşilor". (RADIO IAŞI - 10 iulie)Autor:
RADIO IASI
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Iulie 2022
Ultima actualizare:
11 Iulie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza