România va adera la Schengen în 2012

Premierul Emil Boc a declarat în deschiderea lucrărilor reuniunii anuale a diplomaţiei române, că aderarea deplină a României la spaţiul Schengen va avea loc anul viitor.

Adăugat: 31 August 2011
Ultima actualizare:1 Septembrie 2011

Politica Romaneasca
Foto: www.mae.ro
trimite pe mail

Prioritățile Executivului sunt, potrivit premierului Emil Boc, aderarea  României la spațiul Schengen, gestionarea problematicii Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, negocierile asupra perspectivei financiare 2014 - 2020, implementarea Strategiei Dunării, menţinerea interesului Uniunii Europene pentru vecinătatea estică, precum şi problematica regiunii extinse a Mării Negre.

Șeful Executivului a subliniat  în fața diplomaților prezenți că, România a îndeplinit condiţiile tehnice necesare accederii în zona Schengen.

El a adăugat că autoritățile române trebuie să fie convingătoare pentru a contrabalansa, eficient, ultimele forme de sensibilităţi şi rezerve subiective sau politice, care se manifestă, încă, în rândul unor parteneri europeni.

Emil Boc creede că anul 2012 va aduce îndeplinirea unui important obiectiv al României în plan extern și anume aderarea la Schengen.

”Este recunoscut faptul că România a îndeplinit condiţiile tehnice pentru accedere în zona Schengen. În egală măsură trebuie să fim suficient de convingători pentru a contrabalansa eficient ultimele forme de sensibilităţi şi rezerve subiective sau politice, care se manifestă încă în rândul unor parteneri europeni”, a afirmat premierul.

Emil Boc  a mai spus că jumătatea anului 2012 va fi decisivă şi pentru perspectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie, întrucât urmează evaluarea de cinci ani a funcţionării mecanismului.

”Aşteptăm de la anul viitor ca evoluţiile pozitive, care suntem pe deplin încrezători că se vor înregistra în funcţionarea justiţiei, să reflecte şi să se reflecte într-o receptare adecvată la nivelul Uniunii Europene, determinând o decizie în consecinţă”, a declarat șeful Executivului.

Teodor Baconschi este relativ ”optimist” în privința aderării României la Schengen

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat, într-un interviu pentru Radio România, că este "relativ optimist" în ce priveşte integrarea României în spaţiul Schengen.

"Reforma în Justiţie  e ireversibilă  şi progresează, astfel încât ne aşteptîm la consens in consiliul  JAI pentru aderarea la Schengen în doi paşi. E un compromis rezonabil , sperăm ca toate statele membre să  respecte regula jocului", a declarat Baconschi la Radio România Actualităţi.

El susţine că statele care leagă aderarea României la Schengen de Mecansimul de Cooperare şi Verificare au făcut acest lucru în mod abuziv, dar România "nu le-a putut refuza acest exerciţiu".
 Autor:
Radio România
Editor:
Petruța Obrejan
Adăugat:
31 August 2011
Ultima actualizare:
1 Septembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza