România urmează să primească 30 de miliarde de euro prin PNRR

Prezent în Parlament pentru a prezenta PNRR, premierul Florin Cîțu a declarat că cele aproape 30 de miliarde de euro puse la dispoziţie de Comisia Europeană vor ajunge în toate colţurile României.

Adăugat: 27 Mai 2021
Ultima actualizare:27 Mai 2021

Politica Romaneasca
Foto: Florin Cîțu, premierul României. Sursa: Guvernul României
trimite pe mail

Premierul Florin Cîţu a promis reforme, investiţii şi o mai bună gestionare a banului public, la prezentarea, ieri, în Parlament, a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Şeful Guvernului a insistat că cele aproape 30 de miliarde de euro puse la dispoziţie de Comisia Europeană vor ajunge în toate colţurile României, pentru a recupera timpul pierdut în ultimii 30 de ani.

Opoziţia a criticat elaborarea planului, acuzând guvernul că urmăreşte doar măsuri de austeritate, motiv pentru care PSD a anunţat că va depune o moţiune de cenzură.

Premierul Florin Cîţu a declarat că România va primi pe baza Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cele aproape 30 de miliarde de euro, bani care vor fi distribuiţi în toată ţara pentru investiţii, cu precădere în transporturi, educaţie şi sănătate, dar pentru care trebuie asigurate şi mai multe reforme.

Este nevoie de o garanţie că se va păstra în perioada următoare o strategie de eliminare a risipei banului public, a subliniat prim-ministrul.

Florin Cîţu: Acest plan sau reformă nu înseamnă reducerea veniturilor, nu înseamnă reducerea pensiilor, nu înseamnă alte scenarii apocaliptice. Înseamnă un mod de a administra ceşti bani pe care îi avem astăzi, eficient; să plătim şi pensii şi salarii mai mari până în 2030, fără să destabilizăm situaţia financiară a României.

Comisia Europeană este interesată să există o sustenabilitate a salariilor publice şi a pensiilor, spus liderul PNL, Ludovic Orban, iar copreşedintele URS PLUS, Dan Barna, s-a declarat optimist cu privire la susţinerea şi asumarea politică a reformelor propuse de guvern.

El a spus că PNRR va fi prezentat integral public pe 2 iunie, imediat după ce proiectul va fi transmit la Bruxelles.

Social-democraţii susţin că executivul şi-a asumat aplicarea unor măsuri de austeritate pentru atragerea banilor europeni şi anunţă că vor depune pe 14 iunie o moţiune de cenzură.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu: Tot ce aţi propus a fost îngheţarea veniturilo,r creşterea vârstei de pensionare şi majorarea taxelor pentru firme şi populaţie. Vă place să credeţi că sunteţi apostolii transparenţei, dar, de fapt, sunteţi doar trompetele austerităţii.

Copreşedintele AUR, George Simion, a declarat că parlamentarii partidului nu girează planul conceput de executiv şi că vor susţine orice moţiune împotriva cabinetului Cîţu.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Mai 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza