România şi Ucraina au semnat Acordul privind micul trafic de frontieră

Premierii României, Victor Ponta şi Ucrainei, Arseni Iațeniuk, au semnat astăzi, la Kiev, Acordul bilateral privind micul trafic de frontieră.

Adăugat: 2 Octombrie 2014
Ultima actualizare:2 Octombrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: sursa: guv.ro Premierii României şi Ucrainei, Victor Ponta şi Arseni Iațeniuk
trimite pe mail

Documentul, care fusese parafat în luna aprilie, de miniştrii de externe, român şi ucrainean, a fost semnat astăzi de premierii Victor Ponta şi Arseni Iaţeniuk şi va permite locuitorilor din zonele de frontieră să călătorească mai uşor în România sau Ucraina.

Potrivit trimisului RRA, Acordul reglementează condiţiile trecerii frontierei româno-ucrainene de către cetăţenii din zonele din apropierea graniţei care vor să rămână pe teritoriul statului vecin pe o perioadă de cel mult trei luni.

Astfel, Acordul se va aplica locuitorilor români, respectiv ucraineni, pe o rază de 30 km, de o parte şi de alta a frontierei.

Zona ar putea fi extinsă la maximum 50 km.

De acest Acord pot beneficia şi membrii familiilor cetăţenilor interesaţi, dacă locuiesc în zona de frontieră de cel puţin trei ani.

Cu alte cuvinte, aceştia nu vor mai avea nevoie de viză, ci doar de un permis de liberă trecere.

În baza acordului semnat astăzi la Kiev, un număr de două milioane de locuitori din România şi Ucraina vor putea merge în ţara vecină fără a avea nevoie de viză, a spus premierul Victor Ponta.

Din cei două milioane, 500.000 sunt cetăţeni ai Ucrainei, a precizat la rândul său premierul de la Kiev, Arseni Iaţeniuk.

De asemenea, în cursul zilei de astăzi, premierul Ponta şi omologul său din Republica Moldova, Iurie Leancă au avut o întâlnire, la Kiev, cu prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iațeniuk.

Premierul român, Victor Ponta, declara înainte de plecarea către capitala ucraineană, că intenţionează să le împărtăşească omologilor săi din Republica Moldova şi Ucraina experienţa României, ca ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO, aminteşte trimisul RRA la Kiev.

 

 Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
2 Octombrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza