România şi Bulgaria, condiţionate de problema corupţiei pentru aderarea la Schengen

Potrivit Şefului Departamentului pentru relaţiile germane din Europa Centrală şi de Est din ministerul de interne german, Cristoph Bergner, România şi Bulgaria trebuie să-şi rezolve problemele legate de corupţie pentru a fi primite în Scheghen.

Adăugat: 17 Mai 2012
Ultima actualizare:17 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful Departamentului pentru relaţiile germane din Europa Centrală şi de Est din ministerul de interne german, Christoph Bergner, a declarat că aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie, Schengen, este condiţionată de soluţionarea problemelor legate de corupţie în cele două ţări.

Declaraţia a fost făcută joi în judeţul Arad, unde oficialul de la Berlin a vizitat mai multe localităţi, inclusiv catedrala franciscană "Maria Radna" de lângă oraşul Lipova, care va primi de la Uniunea Europeană peste 2 milioane de euro pentru restaurare.

În România, corupţia este privită ca un factor critic de influenţă chiar şi în ceea ce priveşte alegerile din acest an.

Un studiu efectuat de Societatea Academică din România în 2011 a plecat de la constatarea că fenomenul corupţiei este rezultanta echilibrului dintre resurse şi constrângeri, concluzionând că “atunci când comparăm 2004 cu 2007-2008 şi 2010, descoperim că procedeele de alocare preferenţială din 2004-2008 s-au schimbat în oarecare măsură, au devenit mai subtile şi profesionale, sau au trebuit să se orienteze parţial către surse noi, din cauza crizei. Dar alocarea preferenţială şi favoritismul rămân sistematice şi practicate în mod deschis."

În plus, în aprilie se constata o legătură importantă între nivelul corupţiei şi cel al prezenţei la vot, iar specialiştii SAR prognozau că din această cauză, participarea la vot a românilor va fi foarte scăzută în 2012 dacă nu se va acţiona hotărât în direcţia reducerii acestui fenomen.

Mai mult, Forumul Economic Mondial a plasat România pe unul dintre cele mai rele locuri în topul favoritismului guvernamental, explicând că afacerile nu sunt rentabile într-o ţară coruptă.Autor:
Ioan Suciu
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
17 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza