România se pregăteşte pentru alegerile europarlamentare

Autorităţile române fac ultimele pregătiri pentru desfăşurarea în bune condiţii a scrutinului. Peste 18 milioane de cetăţeni români sunt aşteptaţi duminică la urne.

Adăugat: 23 Mai 2014
Ultima actualizare:23 Mai 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În România, alegerile pentru Parlamentul European vor fi organizate duminică.

Până atunci, autorităţile române fac ultimele pregătiri pentru desfăşurarea în bune condiţii a scrutinului.

Ministrul de interne Gabriel Oprea a dat asigurări că toate buletinele de vot, ştampilele şi timbrele autocolante vor ajunge până mâine la preşedinţii Birourilor electorale ale secţiilor de votare.

El a precizat la videoconferinţa cu prefecţii pe tema alegerilor că de sâmbătă de la ora 18:00, peste 30.000 de angajaţi a Ministerului de Interne vor asigura paza celor peste 18.500 de secţii de votare. 

El a amintit că toate aceste măsuri organizatorice au fost cuprinse în Planul general de măsuri al MAI, aprobat la începutul campaniei electorale.

"Tot în acest context organizatoric vreau să atrag atenţia că în ziua de 25 mai Poliţia Română va trata cu maximă atenţie orice sesizare de încălcare a legii în legătură cu procesul electoral. MAI garantează imparţialitatea şi siguranţa procesului de vot", a declarat ministrul de interne.

Ministrul a făcut precizări importante referitoare la urna mobilă.

"Cererile pentru deplasarea urnei speciale se primesc sâmbătă, în intervalul 18:00-20:00, la secţiile de votare. Aceste cereri privesc persoanele care sunt netransportabile din motive de boală, de invaliditate sau cele private de libertate, care nu şi-au pierdut însă drepturile electorale. În ziua votului, deplasarea urnei speciale se va realiza numai cu participarea a cel puţin doi membri ai Biroului electoral al secţiei de votare şi cu paza asigurată de reprezentanţii MAI", a spus Oprea.

Informaţii despre procesul de vot

Peste 18 milioane de cetăţeni români sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European.

Documentele de vot

Cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot vota în baza unui act de identitate valabil.

►Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic sau carnetul de serviciu militar.

Documentele de vot în afara ţării

►În afara ţării, alegătorul poate vota cu ajutorul cărţii de identitate, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, paşaportului simplu, paşaportului simplu electronic sau paşaportului simplu temporar.

►Nu se votează cu cartea de alegător.

►Alegătorii nu pot vota cu titlu de călătorie sau în lipsa unui act de identitate aflat în termen valabilitate.

Unde votezi?

Fiecare cetăţean, cu domiciliul în România, este arondat unei secţii de votare.   

"Dacă în ziua votării, cineva se află în altă localitate decât cea de domiciliu, acea persoană poate vota la orice secţie de votare, fiind înscrisă în listele suplimentare. Dacă o persoană care are domiciliul în România se află pe 25 mai în străinătate, poate vota la orice secţie de votare organizată în străinătate, fiind înscris tot în listele electorale suplimentare", a detaliat vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ.

Puteţi verifica pe internet la adresa www.registrulelectoral.ro secţia de votare unde sutneţi arondaţi.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate
pot să-şi exprime opţiunea electorală la orice secţie de vot, organizată în străinătate.  

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua alegerilor se află în România îşi pot exercita dreptul la vot la orice secţie de votare organizat în ţară.

Tot duminică , în paralel cu scrutinul pentru Parlamentul European, vor avea loc în 19 judeţe alegeri locale parţiale pentru posturile vacante din administraţia locală,  preşedinte de Consiliu Judeţean , primar sau consilier local.
  Autor:
Daniela Mănuţă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza