România se pregăteşte de liberalizarea pieţei de energie în 2017. Vezi evoluția prețurilor

Sectorul energiei are nevoie de stabilitate şi de predictibilitate, pentru a oferi investitorilor din domeniu încredere, a spus preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ.

Adăugat: 23 Decembrie 2016
Ultima actualizare:23 Decembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Nicolae Havrileț, președintele ANRE
trimite pe mail

România se pregăteşte de finalizarea liberalizării pieţei de energie în 2017.

Acest sector are nevoie de stabilitate şi de predictibilitate, pentru a oferi investitorilor din domeniu încredere, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ, şi a subliniat importanţa colaborării dintre Guvern, Parlament şi instituţia pe care o conduce. De la 1 ianuarie, energia va proveni în proporţie de 80 % de pe piaţa liberă, iar 20 % din piaţa reglementată, iar procesul de liberalizare va continua pe tot parcursul anului viitor.

Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, Nicolae Havrileţ s-a referit la evoluţia preţurilor în domeniul energiei.

"Aproape că nu mai sunt diferenţe între preţul de vânzare pe piaţa liberă şi cel reglementat. Este cel mai bun moment pentru liberalizarea pieţei, pentru că preţurile internaţionale devin din ce în ce mai mici, preţurile din România scad continuu odată cu creşterea măsurilor de utilizare eficientă a energiei electrice, iar pe de altă parte, creşterea cotelor de producţie energie electrică din surse regenerabile, care sunt din ce în ce mai mari. Practic, în ultimii 5 ani de zile, preţul energiei electrice aproape că s-a redus la jumătate", a spus Havrileț.

VEZI AICI INTERVIUL INTEGRAL

Nicolae Havrileţ a explicat că este vorba despre reducerea tarifelor de distribuţie, în preţul final plătit de consumator regăsindu-se şi tariful de furnizare, precum şi cel care reprezintă suportul pentru energia regenerabilă.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Decembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza