România primește 80 de miliarde de euro din pachetul de relansare a UE

României îi revin aproape 80 de miliarde de euro, o sumă mai mare decât era prevăzută iniţial, însă o mare parte din fonduri este condiţionată printr-un mecanism impus de Olanda.

Adăugat: 22 Iulie 2020
Ultima actualizare:22 Iulie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Pachetul de relansare a Uniunii se ridică la mai mult de 1.800 de miliarde de euro, din care 750 sunt pentru iniţiativa de redresare post-COVID-19.

Din aceşti bani, 390 de miliarde vor fi acordaţi prin împrumuturi nerambursabile, iar 360 prin credite. României îi revin aproape 80 de miliarde de euro, o sumă mai mare decât era prevăzută iniţial, însă o mare parte din fonduri este condiţionată printr-un mecanism impus de Olanda.

Astfel, orice stat membru ar putea să fie sancţionat financiar, dacă nu respecta angajamentele privind reformele interne şi pe de altă parte, statul de drept.

Autorităţile române cred însă că nu vor avea probleme şi vor fi, de această dată, gata la timp cu toate planurile de investire a banilor europeni.

La finalul summitului preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că la Bucureşti este aproape gata planul pentru accesarea banilor care revin României din viitorul buget european şi se lucrează şi la Planul Naţional de Relansare, care va fi prezentat comisiei pentru a primi banii din instrumentul european de redresare.

Klaus Iohannis: Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a explicat că banii vor ajunge la statele membre, doar dacă acestea respectă obiectivele climatice, de digitalizare şi recomandările specifice naţionale cuprinse în evaluarea semestrială făcută de Comisia Europeană.

La cea mai recentă evaluare a reieşit că deşi România a făcut progrese, stăm încă prost la capitolul infrastructură de transport, sistemul sanitar are mari probleme, inclusiv de personal, administraţia încă nu este modernizată, există lipsuri în ce priveşte digitalizarea în mai toate domeniile, educaţia nu e racordată la cerinţele pieţei, iar abandonul şcolar afectează clasele sociale defavorizate.

Pe lângă cestiunea planurilor naţionale, în pachetul de relansare economică a Uniunii, adică buget plus instrumentul de redresare post-Covid-19, există în premieră şi o condiţionare a fondurilor de respectarea statului de drept.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că va exista un instrument special pentru, a spus ea, protejarea banilor europeni.

Ursula von der Leyen: Comisia a propus un instrument, prin care în caz de încălcări pot fi adoptate măsuri prin majoritate calificată. De asemenea, vom folosi anumite instrumente pentru a întări controlul asupra felului în care sunt cheltuiţi banii europeni.

Condiţionarea de statul de drept va fi valabilă atât pentru bugetul multianual, cât şi pentru instrumentul de relansare economică.

Orice stat membru va putea sesiza consiliul, dacă observă deteriorarea statului de drept şi a bunei guvernări intr-un alt stat membru, iar orice decizie va fi luată prin majoritate calificată.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 Iulie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza