România poate exporta carne de porc în UE din 2014

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus că România va putea exporta carne şi produse din carne de porc pe piaţa europeană de la 1 ianuarie 2014.

Adăugat: 11 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:11 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România va avea posibilitatea de-a exporta carne şi produse din carne de porc pe piaţa europeană de la 1 ianuarie anul viitor de la toate exploataţiile din ţară, iar veniturile rezultate ar putea ajunge la un miliard de euro, a susţinut, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Oficialul român a ţinut să precizeze că decizia a fost luată zilele trecute, la Bruxelles, în comitetele tehnice, în condiţiile în care până acum ţara noastră avea o astfel de interdicţie, cauzată de pesta porcină.  

"A fost o supraveghere intensă. Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară cred că şi-a făcut treaba foarte bine, şi iată că după mai bine de şase ani am reuşit să deblocăm această situaţie care a adus pierderi economice pentru producătorii români. Sigur, nu pot să estimez acum pierderile, dar cred că pot să estimez veniturile pe care le vom avea după ianuarie 2014, atunci când se estimează că putem să facem livrări pe piaţa comunitară chiar de 1 miliard de euro. Sunt cifrele pe care le am de la producători şi cred că statul, din acest punct de vedere, şi-a făcut datoria, ANSV şi-a făcut datoria, putem să le dăm o veste bună, iată, după câteva probleme şi scandaluri alimentare", a spus ministrul.  

România putea până acum să exporte carne şi produse din carne de porc, dar doar din patru judeţe, însă de la 1 ianuarie 2014 exporturile vor putea fi reluate din toate exploataţiile din ţară.

"Până acum nu aveam voie să exportăm carne de porc decât din patru judeţe, respectiv Caraş-Severin, Timiş, Arad şi  Bihor, dar acum putem să o facem din toate exploataţiile din România. Cred că veniturile sunt importante şi că Ministerul Finanţelor, după această facilitate care se creează, va putea fi mulţumit, pentru că vorbim de un export care se poate face până la un miliard de euro. Acestea sunt cifre pe care le avem înainte de 1 ianuarie 2007 şi care au fost oprite la acea dată", a spus Daniel Constantin.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007 în judeţul Timiş, la fermele unei companii americane, unde au şi fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.Autor:
Felicia Mocanu
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
11 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza