România plăteşte o nouă tranşă din împrumutul stand-by contractat în 2009

În luna martie, România va plăti Băncii Mondiale, 3,2 milioane euro, sumă ce reprezintă dobânzi şi comisioane, la împrumutul stand-by contractat în 2009.

Adăugat: 1 Martie 2015
Ultima actualizare:1 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor, de la începutul anului, ţara noastră a rambursat peste 1,729 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional , Uniunea Europeană şi Banca Mondială, informează Agerpres.

Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro, a fost plătită pe data de 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobânzi şi comisioane.

În data de 1 februarie, statul român a plătit 18,3 milioane lei către Banca Mondială (dobânzi şi comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiaşi luni suma de 3 milioane de euro către FMI (dobânzi şi comisioane).

De asemenea, pe 23 februarie România a plătit 162 milioane de euro (rambursări rate de capital) către FMI, fiind ultima tranşă către instituţie din acest an.

Totalul sumei pe care România trebuie să o ramburseze către cele trei instituţii financiare se ridică la circa 1,860 miliarde euro, în 2015.

În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE şi BM.

Cea de-a opta tranşă a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată, precizează sursa citată.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza