România "nu respectă regulile" referitoare la piaţa gazelor

În România şi Bulgaria clienţii sunt privaţi de posibilitatea de a obţine oferte de la alte state membre, deoarece pieţele de energie nu sunt suficient de integrate.

Adăugat: 25 Noiembrie 2011
Ultima actualizare:25 Noiembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia Europeană reclamă România şi Bulgaria la Curtea de Justiţie a Uniunii, fiindcă nu au respectat regulile comunitare referitoare la piaţa gazelor naturale.

Evaluarea din acest moment a experţilor Comisiei arată  că România şi Bulgaria nu se conformează pe deplin legislaţiei europene în domeniu.

Uniunea Europeană urmăreşte constituirea unei pieţe interne a energiei care să fie competitivă, ca o garanţie pentru asigurarea securităţii aprovizionării şi pentru existenţa unor preţuri accesibile la energie.

În context, o piaţă internă eficientă şi funcţională a gazelor naturale ar da consumatorilor posibilitatea să aleagă între diferite societăţi şi ar garanta caracterul accesibil al energiei.

Cât priveşte România şi Bulgaria, Comisia şi-a motivat decizia de a le trimite la Curtea Europeană de Justiţie spunând că, întrucât cele două ţări nu se conformează regulilor Uniunii, clienţii lor sunt privaţi de posibilitatea de a obţine oferte de la alte state membre, deoarece pieţele nu sunt suficient de integrate.

Pentru România, Comisia subliniază şi faptul că operatorul sistemului de transport nu respectă integral cerinţele europene în materie de transparenţă şi că, în absenţa informaţiilor referitoare la capacitatea disponibilă, este imposibil ca piaţa gazelor naturale să devină cu adevărat competitivă şi ca noii operatori să aibă acees la pieţe.Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
25 Noiembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza