România exportă gaze naturale în Republica Moldova

România exportă de astăzi gaze naturale în Republica Moldova, prin gazoductul Iaşi-Ungheni.

Adăugat: 4 Martie 2015
Ultima actualizare:4 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Acesta ar urma să fie extins până la Chişinău, ajungând la o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, mai mult decât consumul Republicii Moldova, dacă se finalizează discuţiile iniţiate de premierul Chiril Gaburici cu partenerii externi.

România va livra gaz la un preţ semnificativ mai mic decât cel cerut de Gazprom, de 332 de dolari - mia de metri cubi.

Totuşi, cantitatea de gaz prevăzută pentru acest an reprezintă o foarte mică parte din necesarul Republicii Moldova, care, deocamdată, rămâne dependentă de gazul rusesc.

Pentru Radio Chişinău, primul ministru moldovean, Chiril Gaburici, a mai declarat că se duc negocieri pentru exportul de gaze din România pentru toată ţara.

"Ducem deja discuţii la capitolul 'Gazoductul Ungheni-Chişinău', ceea ce ne va da posibilitatea să acoperim toată ţara cu gazul care vine din România şi să creăm o concurenţă loială pe piaţa energiei de gaze din Republica Moldova.Chiril Gaburici", a spus Gaburici.

Pentru extinderea gazoductului până la Chişinău sunt necesare peste 60 milioane de euro, dintre care 10 milioane vor fi alocaţi de Uniunea Europeană, capacitatea gazoductului va fi de 1,5 miliarde metri cubi pe an, mai mult decât consumul Republicii Moldova.Autor:
Radio Chişinău
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
4 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza