România, deficit cu peste 2 miliarde de euro mai mare decât în 2015

România a înregistrat în primele 11 luni ale anului trecut un deficit cu peste 2 miliarde de euro mai mare decât cel din perioada similară a lui 2015.

Adăugat: 14 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:14 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Datoria externă pe termen lung a însumat aproape 70 de miliarde de euro la 30 noiembrie 2016, în scădere cu aproximativ 1% faţă de finalul anului 2015, în schimb, datoria externă pe termen scurt a crescut cu peste 14 procente şi a depăşit 22,7 miliarde de euro.

Analistul economic Aurelian Dochia spune că cifrele nu reprezintă o surpriză, având în vedere faptul că pe tot parcursul lui 2016, am asistat la o creştere a deficitului balanţei comerciale.

"Am asistat în România la o creştere puternică a veniturilor. Şi aceste venituri suplimentare s-au dus în mare măsură către consum şi o parte din acest consum a cerut importuri mai mari. Această creştere de deficit fără îndoială că a fost finanţată dintr-o creştere a datoriei. Faptul că datoria creşte rapid, poate să ajungă la un prag care să prezinte îngrijorare pentru investitori şi poate face ca destul de rapid, costurile cu care se împrumută România pe pieţele financiare internaţionale să crească", a spus el.

Deficitul de cont curent ar putea creşte şi mai mult în perioada următoare, din cauza creşterii consumului şi a nerealizării investiţiilor publice şi a reformelor structurale.

Banca Naţională apreciază o creştere economică în continuare fluctuantă.

În următoarea perioadă va scădea uşor, după ce în trimestrul al patrulea al anului trecut a crescut puţin, iar în trimestrul trei, ritmul se redusese.Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
14 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza