România, codaşa Europei la reciclarea deşeurilor

Ministrul mediului, László Borbély a declarat la conferinţa de lansare a programului "Colţul Verde din şcoala mea" că România va recicla 50% din deşeuri până în 2013.

Adăugat: 28 Septembrie 2011
Ultima actualizare:28 Septembrie 2011

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres
trimite pe mail

În prezent, România reciclează doar 1% din cantitatea de deşeuri de pe piaţă.

"România nu stă prea bine în ceea ce priveşte reciclarea. În momentul de faţă, reciclăm puţin peste 1%, adică 1,1%, din cantitatea de deşeuri colectată de pe piaţă. În Belgia, de exemplu, se reciclează peste 95%. Nu vom ajunge noi în doar doi ani de acum înainte la acest procent, dar ne-am propus ca până în 2013 să ţintim 50%. Pe urmă, din 2015 va fi pus la punct Sistemul Integrat al Deşeurilor, la nivel naţional. Avem multe de făcut din acest punct de vedere", a menţionat Borbely.

Potrivit unor studii recente, stăm atât de prost la acest capitol deoarece autorităţile locale nu cunosc foarte bine responsabilităţile pe care le au în acest domeniu, iar infrastructura este insuficientă.

►29,3 miliarde Euro - este totalul costurilor estimate pentru implementarea acquis-ului comunitar de mediu până la sfârşitul anului 2018.

 

►Din 2007, România este obligată să furnizeze Comisiei Europene, anual, un raport privind punerea treptată în aplicare a directivei privind colectarea deşeurilor.

 

►România este obligată să atingă obiectivul global de recuperare sau incinerare în instalaţiile de incinerare a deşeurilor cu recuperare de energie până la 31 decembrie 2011.

Multe primării nu îşi asumă obligaţia gestionării problemei deşeurilor, spune chiar ministrul mediului, astfel că, în multe localităţi, nu se dezvoltă o infrastructură pentru colectarea şi valorificarea acestora.  

"Legea prevede, şi acum o să fim în fază finală de un prim control la primării, începând de anul trecut din luna iulie, fiecare primărie trebuie să demonstreze că a colectat selectiv cel puţin 15% din deşeuri. Dacă nu, atunci, pentru fiecare tonă de deşeuri care nu a fost colectată selectiv, plăteşte 100 de lei. Din informaţiile pe care le am, cam jumătate şi-au făcut treaba, jumătate nu", a comentat László Borbély.

Potrivit unui studiu recent întocmit de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta , România nu îşi gestionează eficient deşeurile produse, doar 54% din populaţie fiind deservită de servicii de salubritate, în timp ce numai 1% dintre deşeurile municipale colectate sunt reciclate, la nivel naţional.

Studiul "România: de la groapa de gunoi la europubelă" relevă faptul că principalele probleme în domeniul gestionării deşeurilor sunt: necunoaşterea de către 95% dintre autorităţile locale a obligaţiilor legale în domeniu în ceea ce priveşte colectarea şi valorificarea deşeurilor de ambalaje, derogarea responsabilităţilor, slaba infrastructură, numărul depozitelor conforme fiind insuficient, lipsa preocupării pentru prevenire, reutilizare, reciclare sau valorificare în rândul autorităţilor.

Conform datelor celor două organizaţii, după aproape patru ani de la iniţierea POS Mediu, program prin care sunt alocate aproximativ 991 milioane de euro pentru sisteme de gestiune a deşeurilor, şi cu mai puţin de trei ani până la încheierea perioadei de finanţate actuale, a fost contractată doar aproximativ 37% din sumă şi au fost cheltuiţi efectiv puţin mai mult de 2% din bani.

Scopul programului "Colţul Verde din şcoala mea" este de a promova obiective şi proiecte din domeniul educaţiei ecologice, precum şi îmbunătăţirea colectării selective a deşeurilor din unităţile de învăţământ preuniversitar.

De asemenea, acest proiect se înscrie în eforturile de implementare a Legii 132/2010, privind obligativitatea instituţiilor publice de colecta selectiv deşeurile.

Colţul Verde reprezintă un ansamblu de recipiente pentru depozitarea temporară a deşeurilor reciclabile.
 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
28 Septembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza