România are cea mai importantă scădere de preţuri din UE

Scăderea preţurilor în cazul României cu 2,4% este amplificată de reducerea cotei de TVA la alimente de anul trecut.

Adăugat: 14 Aprilie 2016
Ultima actualizare:14 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România înregistrează cea mai importantă scădere de preţuri în luna martie la nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei ajungând la minus 2,4%.

În restul ţărilor membre preţurile au rămas, în medie, aproape neschimbate, indică datele publicate în urmă cu puţin timp de Eurostat.

Inflaţia anuală în luna martie, în Uniunea Europeană, a fost de 0%, în creştere de la minus 0,1%, cât era în luna februarie.

Oprirea scăderii preţurilor este unul dintre scopurile eforturilor importante făcute în ultimii ani de Banca Centrală Europeană, care a recurs la măsuri neobişnuite, precum cumpărarea lunară de obligaţiuni în valoare de zeci de miliarde de euro.

Dintre economiile foarte mari, doar Marea Britanie şi Germania au înregistrat o creştere modestă de preţuri în ultimul an.

Preţurile sunt menţinute extrem de jos de ieftinirea energiei, în special de preţul redus al gazelor naturale şi al carburanţilor pentru transport.

România face parte dintre cele 15 ţări cu inflaţie negativă. Scăderea preţurilor în cazul României cu 2,4% este amplificată de reducerea cotei de TVA la alimente de anul trecut.
 Autor:
Sergiu Şteţ
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
14 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza