România "ar putea deveni independentă energetic"

România ar putea deveni independentă energetic pentru o perioadă de 14 ani şi, de asemenea, ar putea să exporte gaze naturale.

Adăugat: 29 Octombrie 2012
Ultima actualizare:29 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Invitat într-o emisiune la Radio România Actualităţi, Ionuţ Purica, expertul pentru energie şi mediu din cadrul Institutului Naţional de Cercetări Economice, a declarat că resursele de gaz metan descoperite recent în Marea Neagră vor putea asigura României o independenţă energetică pentru o perioadă de 14 ani.

"Vorbim de resursele de gaz clasice şi de resursele de gaz neconvenţionale, cum se cheamă, sau gaze de şisturi. Clasice s-au găsit în offshor-ul, cum se cheamă, în platforma Mării Negre, resurse care sunt estimate la minimum 42 şi maximum 80 şi ceva, 84 de miliarde de normal metri cubi de gaz. Să o traduc în ceva mai palpabil, înseamnă vreo 14 ani de independenţă energetică, deci în loc să plătim 500 şi ceva de dolari pe mia de normal metri cubi plătim mai puţin, şi pe piaţa românească intră nişte cantităţi de gaz care e normal să conducă la scăderea preţului", a afirmat expertul.

Ionuţ Purica a vorbit şi despre influenţa aşa-numitului gaz de şist, descoperit recent în ţara noastră, asupra preţului acestui tip de combustibil.

"România are zăcăminte sărăcite, astea cunoscute. Dar încep să se descopere, şi în zona Aradului, şi în zona offshor-ului Mării Negre şi mai ales sunt zăcămintele de gaze neconvenţionale, aşa-zise gaze de şist, care în SUA, ultima referinţă este că, explotând nişte zăcăminte de genul acesta, în ultimii 10-12 ani preţul a scăzut de patru ori", a susţinut el.

Expertul pentru energie şi mediu a explicat condiţiile în care, în 2013, România ar putea să exporte gaze naturale.

"Uniunea Europeană are o strategie, un pachet integrat de energie şi schimbări climatice în care şi pe piaţa de gaz natural se preconizează o piaţă unitară, unică, de gaz în toată Uniunea Europeană, deci conductele noastre către unguri, către bulgari ş.a.m.d. să aibă posibilitatea să şi primească, cum fac până acum, dar să şi dea. Evident, în momentul în care aşa ceva va intra în funcţiune, şi va fi posibil tehnologic, ajungem în situaţia să putem să exportăm gaz. Numai, atenţie, dacă atunci importăm gaz la preţul de care vorbeam mai adineauri, ar fi o prostie să-l exportăm la un preţ mai mic ", a susţinut expertul.

"Avem ceva de apărat"

Purica a menţionat şi marile puteri din Est şi din Vest care vor să ia resurse din ţara noastră, dar şi despre cum trebuie ar trebui "apărate" ele de România.

"Dar nu vorbim numai despre puterile din Est, dar mai sunt şi puterile din Vest, sunt toată lumea care vrea să ia. Ceea ce se poate spune este că în momentul în care ai conştienţa a avea ceva de apărat, începi să te uneşti şi să te aduni mai bine decât în momentul în care nu ai nimic de apărat. Este adevărat, când nu ai nimic de apărat nu ai nimic nici de pierdut şi atunci ai o anumită atitudine faţă de cum evoluează lucrurile, dar în momentul când constaţi că ai nişte resurse, că ai o economie care poate să crească, că ai nişte beneficii, pe care le obţii din resursele respective, evident, toată ideea asta cu gaze de toate felurile pe care le găsim ca resurse în România s-ar putea să crească percepţia opiniei publice privind faptul că avem ceva de apărat", a precizat el.

Expertul Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române a mai precizat, în privinţa exploatării gazelor, că "suntem pe un drum care ar trebui să dea nişte semnale".

"Este adevărat că, în momentul de faţă, este numai anunţarea găsirii unor resurse. De aici până la a identifica exact care sunt şi a le pune în exploatare trec nişte ani buni, pot să fie chiar zece ani, dar socoteala este că suntem pe un drum care ar trebui să dea nişte semnale. (...) Şi eu cred că undeva în momentul în care ne gândim cum să mergem către viitor, să ajungem în situaţia să maximizăm beneficiile şi să micşorăm riscurile", a mai precizat Purica. Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
29 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza