Rezultatul alegerilor "poate inflama rivalitatea dintre preşedinte şi premier"

Alegerile legislative din România au fost urmărite cu atenţie de presa internaţională care scrie că rezultatul alegerilor este unul fără precedent de la primul scrutin liber din România.

Adăugat: 10 Decembrie 2012
Ultima actualizare:10 Decembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

France Presse şi Le Monde anunţă o victorie detaşată a coaliţiei de centru-stânga, aflată la putere în România; agenţia franceză vorbeşte totodată de o lovitură severă dată adversarului politic Traian Băsescu.

France Presse notează că rezultatul alegerilor este unul fără precedent de la primul scrutin liber din România, cel din anul 1990 şi preia declaraţia premierului Ponta, care a anunţat că orientarea guvernului său nu poate fi decât una pro-europeană şi pro-NATO.

Le Figaro, de dreapta, comentează că stilul expeditiv al premierului Ponta a transformat România în oaia neagră a Uniunii Europene.

Pentru Reuters, victoria clară a premierului Ponta ar putea fi precursorul unei alte runde de luptă pentru putere cu preşedintele de dreapta şi să complice negocierile pentru un nou acord cu FMI.

Informaţii ample despre alegeri şi configuraţia politică de la Bucureşti publică şi presa americană.

Rezultatul alegerilor din România poate inflama rivalitatea între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, aducând noi revolte politice, scrie Agenţia Associated Press.

Jurnaliştii americani notează că preşedintele a indicat că nu-l va numi din nou prim-ministru pe Ponta, descriindu-l drept mincinos compulsiv şi acuzându-l că şi-a plagiat teza de doctorat, în timp ce Ponta susţine că Băsescu este un personaj care dezbină şi care şi-a depăşit rolul de preşedinte, intervenind în treaba guvernului.

Un comentariu similar apare şi în ziarul New York Times, după cum transmite corespondentul Radio România, Ani Sandu.

Acesta citează analişti care spun că rezultatul va duce, cel mai probabil, la o luptă prelungită, care ar putea destabiliza ţara, ar pune în pericol economia şi ar întârzia un nou acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional.

Conform Constituţiei, preşedintele trebuie să numească premierul de la partidul câştigător, dar este neclar dacă prevederea se aplică şi alianţei precum cea a domnului Ponta.

Fiecare parte interpretează Constituţia conform propriilor interese, scrie New York Times.

Cotidianul american citează şi o declaraţie a purtătorului de cuvânt USL, Cătălin Ivan, care spune că dacă preşedintele nu-l numeşte premier pe Victor Ponta, ar urma să fie suspendat şi să-şi atragă critici din partea întregii Europe.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Ani Sandu
Adăugat:
10 Decembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza