Revista presei - 30 mai 2011

Cât de mare este presiunea fiscală de pe umerii românilor, cât de periculoşi sunt castraveţii din Spania şi comentarii critice despre ce a făcut guvernul în economie şi ce promite opoziţia- sunt subiecte principale în ziarele începutului de săptămână.

Adăugat: 30 Mai 2011
Ultima actualizare:30 Mai 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail


 "Muncim pentru stat cinci luni pe an" - este titlul cu care ADEVĂRUL îşi deschide astăzi ediţia.

Cheltuielile bugetare se ridică la peste 40% din PIB, ceea ce înseamnă că statul consumă echivalentul a aproape 150 de zile din munca anuală a românilor. Sau, socotind altfel, din fiecare sută de lei produsă, cetăţenii rămân cu mai puţin de 60 de lei, restul este cheltuit de stat.

 

 


 Despre bani şi cum se cheltuiesc ei şi în JURNALUL NAŢIONAL, la deschidere : "Câţi bani s-au rumegat de pe urma cailor sălbatici din Deltă". Ziarul a aflat despre 200.000 de euro alocaţi încă în 2005 de la fondul de rezervă al guvernului pentru rezolvarea problemei cailor. Banii au fost daţi ("irosiţi" - scrie JURNALUL NAŢIONAL) pe două ţarcuri inutile şi pe "acţiuni de informare şi conştientizare" a căror eficienţă, câtă o fi fost, este greu măsurabilă.

 

 


 ROMÂNIA LIBERĂ. Pregătindu-se de aderarea la Spaţiul Schengen, ţara noastră şi-a instruit poliţiştii să prindă infractorii cu calculatorul. Aderarea României la Schengen aduce fiecare poliţist român, din orice cătun al ţării, mai aproape de Europa, prin accesul la baza de date cu infractorii de pe continent. E bine, însă lipsa semnalului şi o logistică deficitară îi ţin pe unii departe de aceste facilităţi. Pe şeful de post dintr-o comună nemţeană, de exemplu, noul său cont la baza europeană de date nu-l ajută să uite că n-are nici maşină de serviciu şi nici măcar sediu - continuă ROMÂNIA LIBERĂ : calculatorul a fost amplasat în biroul poliţistului improvizat într-o clădire de lângă bufetul comunei.

 

 


 Ziarele de astăzi scriu şi despre cea mai recentă îngrijorare de pe continentul nostru : castraveţii "ucigaşi" din Spania.

Legumele contaminate cu o bacterie mortală - scrie EVENIMENTUL ZILEI - au ucis zece germani şi au îmbolnăvit câteva sute.

În ceea ce ne priveşte - declară pentru ADEVĂRUL preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de legume şi fructe, Mircea Croitoru - nu putem face nimic până când Uniunea Europeană nu va da o alertă oficială.

Dar nici nu e nevoie să facem ceva - zice EVENIMENTUL ZILEI - întrucât România nu importă castraveţi din Spania.

 

 


 Actualitatea politică în ziarele zilei apare doar în comentariile editorialiştilor. Mircea Marian de la EVENIMENTUL ZILEI consideră că în textul programului economic al USL, lansat vineri, economiştii opoziţiei se străduiesc să nu supere pe nimeni, să facă nişte promisiuni cât mai vagi şi să nu-şi ia nici un angajament consistent, a cărui neîndeplinire le-ar putea fi imputată.

 

 


 Este un set de măsuri poluliste - scrie şi editorul coordonator al ADEVĂRULUI, Ovidiu Marincea - dar crudul adevăr este că, în prezent, întreaga clasă politică suferă de impotenţă, întrucât nici pentru Guvernul Boc - continuă jurnalistul - nu găsesc vreun motiv de laudă. Cele auzite acum doi ani, de pildă, că sunt bani la buget pentru dublarea salariilor, că nu vom fi afectaţi de criză, că vom avea, printre altele, 800 de kilometri de autostrăzi şi un sistem de educaţie complex şi competent - toate s-au dovedit a fi gogoşi electorale.Autor:
Costi Dumăscu
Adăugat:
30 Mai 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza