Revista editorialelor - 20 aprilie 2011

"Cazul Botiş" şi declaraţiile despre agricultură ale preşedintelui ţării şi ministrului din domeniu sunt comentate astăzi de editorialiştii ziarelor de la Bucureşti.

Adăugat: 20 Aprilie 2011
Ultima actualizare:20 Aprilie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail


 Gabriel Bejan rezumă, în deschiderea textului său din ROMÂNIA LIBERĂ, elementele "cazului Botiş" -

ONG-ul cu sediul la el acasă, la care lucrează soţia sa şi care a primit uşor, prin Ministerul Muncii, finanţare europeană. Editorialistul continuă : ministrul muncii, Nelu Ioan Botiş, are o problemă mare cât sediul Guvernului, dar cu toate acestea, strict legal, demnitarul nu are nici un păcat.


 Dealtfel, ministrul a ales ca strategie de apărare afirmaţia: "Dacă este un conflict demonstrat în termeni juridici îmi voi da demisia".

"În termeni juridici", Botiş nu riscă aproape nici o sancţiune - admite Gabriel Bejan. Asta pentru că multe dintre legile din România arată de parcă ar fi făcute tocmai pentru a-i proteja pe demnitari, chiar şi pe cei care nu au nici o jenă să amestece interesele publice cu cele personale.

 

 


 Preşedintele Traian Băsescu întreba cu câteva zile în urmă - reaminteşte Vlad Stoicescu în EVENIMENTUL ZILEI : "Când vom învăţa să nu mai lăsăm trei milioane de hectare nemuncite? Trebuie să ne hotărâm să fim performanţi". Jurnalistul comentează : nici şeful statului, nici parlamentarii, nici primarii sau consilierii locali nu sunt aleşi pentru a face inventarul calităţilor şi defectelor votanţilor. Rolul lor e ceva mai lumesc şi se plasează în zona furnizării soluţiilor politice.


  Şi poate că preşedintele n-ar trebui să înceapă de la lipsa de eficienţă a agriculturii de subzistenţă - mai zice Vlad Stoicescu, ci de la efectele dezastruoase ale unei politici făcute de sub-calificaţi.

 

 


 Iată însă că, după preşedinte - constată Ion M. Ioniţă în ADEVĂRUL - vine şi domnul Valeriu Tabără, ministrul de la agricultură, să-i înfiereze pe ţărani că beau toată ziua în cârciumă şi au săptămână redusă de lucru.  E simplu să dai vina pe ţărani, dar sunt câteva lucruri de precizat - zice jurnalistul şi enumeră.


 Unu: ţărani nu prea mai există. Forţa de muncă din agricultură este în majoritatea ei peste pragul de 60 de ani. Tineretul e în Italia şi în Spania. Domnul Tabără, poate în zilele senine de vară, vă puneţi problema de ce ţăranii români muncesc bine în Spania şi nu reuşesc să o facă şi în România.


 Doi: agricultura românească a fost distrusă intenţionat de toată lumea care a trecut pe la Palatul Victoria în ultimii 20 de ani. Scopul : favorizarea importatorilor, a mafiei contrabandei cu produse agricole şi a monopolurilor marilor lanţuri de magazine.


 ...Şi trei - încheie Ion M. Ioniţă : populaţia rurală este ţinută pe ajutoare sociale de mizerie, inclusiv de guvernul Boc, tocmai pentru că este o masă de electorat captiv, dependent de primar şi de kilul de făină.Autor:
Costi Dumăscu
Adăugat:
20 Aprilie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza