Reuniunea Diplomaţiei Româneşti continuă la București

Șefii misiunilor diplomatice ale României în străinătate vor fi primiţi, astăzi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

Adăugat: 30 August 2017
Ultima actualizare:30 August 2017

Politica Romaneasca
Foto: Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei
trimite pe mail

Agenda României în context european şi pregătirea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va deţine în primul semestru din 2019 , sunt temele care vor capta atenţia participanţilor la Reuniunea diplomaţiei româneşti, care continuă, astăzi, la Bucureşti.

Tot astăzi, şefii misiunilor diplomatice ale României în străinătate vor fi primiţi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

Dezbaterile de ieri s-au concentrat pe analiza modului în care ritmul schimbărilor de pe scena globală influenţează relaţiile dintre ţări.

Priorităţile concrete ale diplomaţiei române în perioada următoare, aşa cum au fost anunţate de ministrul de externe Teodor Meleşcanu, sunt pregătirea marelui Centenar, pregătirea preşedinţiei române a Uniunii Europene şi candidatura României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU şi de membru în OCDE.

În ce priveşte relaţia cu Rusia, Teodor Meleşcanu a explicat că în continuare va fi vorba de o abordare de descurajare, dar şi de dialog, în coordonare cu partenerii euroatlantici.

"România doreşte relaţii bune cu Rusia, cu două premise esenţiale: respect reciproc şi respectarea normelor şi principiilor dreptului internaţional. Câtă vreme dreptul internaţional este încălcat prin acţiunile Rusiei, vom sprijini pe mai departe politica de sancţiuni a Uniunii Europene", a spus Teodor Meleşcanu.

Diplomaţia economică pare să fie un subiect care domină reuniunea diplomaţiei în acest an.

Mai ales că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a insistat pe acest aspect.

"Diplomaţia poate genera contracte comerciale, poate atrage investitori, poate facilita acorduri bilaterale, poate deschide pieţe, poate sprijini companii româneşti, poate găsi giganţi financiari interesaţi de acest colţ de lume", a susținut Dragnea.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a insistat pe tema securităţii.

El a spus că o naţiune, cu cât e mai dezvoltată şi mai înarmată, cu atât influenţa sa în politica internaţională este mai mare.

"Securitatea nu este doar o chestiune de înzestrare şi cooperare strategică şi militară, ci poate, în primul rând, una de consolidare şi de promovare a democraţiei. Principalul duşman al securităţii, fie aceasta regională, ori mondială, este guvernarea autoritară", a susținut Călin Popescu-Tăriceanu. Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza