Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, punct final

La Bucureşti se încheie Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, a cărei temă a fost anul acesta mizele politicii externe a României.

Adăugat: 1 Septembrie 2017
Ultima actualizare:1 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Astăzi este Ziua Diplomaţiei Române, care se sărbătoreşte anual, în luna septembrie, pentru omagierea tradiţiei diplomatice şi pentru stimularea activităţii Corpului diplomatic şi consular.

La Bucureşti se încheie Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, a cărei temă a fost anul acesta mizele politicii externe a României.

Ieri, în a treia zi, s-a discutat despre necesitatea valorificării mai eficiente a potenţialului economic al ţării noastre. 

România ar trebui să îşi asume responsabilităţi mai mari în diplomaţia economică europeană şi să îşi valorifice mai hotărât potenţialul de care dispune, a declarat ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu.

El a vorbit şi despre necesitatea diversificării relaţiilor comerciale ale ţării noastre, printr-o reorientare şi spre regiuni geografice emergente, prin recucerirea unor pieţe altădată tradiţionale şi deschiderea altora noi, cu potenţial de creştere.

Teodor Meleşcanu a îndemnat personalul diplomatic să sprijine relaţiile economice, fără a ţine cont de tipul de capital pe care îl au firmele româneşti, cu veleităţi de expansiune peste hotare.  

"Nu putem să ignorăm faptul că se creează anumite situaţii în care au nevoie de un sprijin, printr-o intervenţie politică, printr-o intervenţie diplomatică, nu trebuie să aveţi nici cea mai mică reticenţă în a vă folosi capitalul pe care îl aveţi, de relaţii, imaginea de care vă bucuraţi în ţările de reşedinţă, pentru a sprijini aceste demersuri", a spus Teodor Meleşcanu. 

Produsele realizate de companiile autohtone ar trebui să se adreseze pieţei globale, a precizat şi ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ilan Laufer.

El spune că ar trebui să avem o prioritizare clară a locaţiilor unde companiile româneşti pot ajunge şi care au potenţial pentru dezvoltarea afacerilor.

Ministrul Ilan Laufer spune că până la jumătatea lui 2018 va fi reorganizată reţeaua de ataşaţi economici externi, pe baza necesarului ţării şi va fi creionat un sistem, în aşa fel încât aceştia să dispună de aceleaşi informaţii şi să poată face prezentări similare despre România, indiferent de statul unde se află.

 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
1 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza