Reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic în urma doborârii avionului rusesc

Ambasadorii statelor NATO s-au reunit la ora 18.00, la Bruxelles, după ce aviaţia turcă a doborât un avion de vânătoare rusesc, care i-ar fi violat spaţiul aerian.

Adăugat: 24 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Este pentru prima oară în ultimii 60 de ani când un stat membru NATO recurge la o asemenea acţiune şi întreaga comunitate internaţională are temeri că tensiunea ar putea creşte periculos.

Reuniunea Extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic din această seară este una informală şi a fost cerută de Turcia, ţară menbră NATO, după ce un avion rus de vânătoare a fost doborât de aviaţia turcă, precizează corespondentul RRA la Bruxelles.

Consiliul Nord-Atlantic este format din înalţi reprezentanţi ai celor 28 de state membre ale NATO, iar Turcia este membră a Alianţei.

Amintim că la începutul lunii octombrie, un avion rus a încălcat spaţiul aerian al Turciei, iar la acel moment Ankara a cerut o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic în baza unui articol din Tratat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara atunci, că Rusia trebuie să respecte pe deplin spaţiul aerian al Alianţei şi să evite o escaladare a tensiunilor.

În urmă cu puţin timp, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut un apel către toate părţile să dea dovadă de calm şi raţiune.

În acest moment periculos, după doborârea avionului rus, toţi ar trebui să rămânem calmi şi raţionali - a scris Donald Tusk, pe o reţea de socializare.

De altfel, astăzi, înainte de incidentul în care a fost implicat avionul rus, preşedintele convocase pentru duminică o reuniune la nivel înalt a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene cu Turcia, mai menţionează corespondenta RRA.

Turcia susţine că a somat în repetate rânduri piloţii şi că, în final, nu a făcut altceva decât să-şi apere teritoriul. Surse diplomatice citate de Reuters susţin că Ankara a informat deja în scris Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite asupra incidentului militar.

Rusia susţine în schimb că avionul său de vânătoare a zburat numai deasupra teritoriului sirian.

Cei doi piloţi ruşi ar fi reuşit să se catapulteze: între timp însă, liderul unei brigăzi turkmene din Siria susţine că oamenii săi i-ar fi împuşcat mortal în timp ce se apropiau de sol.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Cerasela Rădulescu
Adăugat:
24 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza