Reuniune crucială la Bruxelles

Desemnarea șefilor unor instituții europene și propunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei sunt temele care domină agenda Consiliului European de la Bruxelles.

Adăugat: 30 August 2014
Ultima actualizare:1 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Uniunea Europeană l-a ales pe premierul polonez, Donald Tusk, în funcţia de preşedinte al Consiliului European, înlocuindu-l pe Herman Van Rompuy.

Noul lider al politicii externe, care o va succeda pe Catherine Ashton, este actualul ministru de externe din Italia, Federica Mogherini.

La Bruxelles, şefii de stat şi de guvern au pe  agendă două teme importante: desemnarea unor persoane pentru trei poziţii cheie la vârful Uniunii Europene şi situaţia din Ucraina.

Ei vor discuta în acest sens şi eventuale noi sancţiuni faţă de Rusia.

Înaintea începerii summitului, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a avut o întrevedere cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, care urmează să aibă o întâlnire şi cu şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Petro Poroşenko este invitat de către liderii europeni, să discute despre situaţia din ţara sa, acesta fiind un indiciu clar al sprijinului liderilor europeni, faţă de Ucraina, în plină escaladare a conflictului cu Rusia.

Întrebat înaintea întâlnirii cu Herman Van Rompuy, în această dimineaţă, dacă va solicita Uniunii Europene noi sancţiuni faţă de Moscova, Petro Poroşenko a răspuns afirmativ.

Pentru a arăta susţinerea europenilor pentru Ucraina, preşedintele Petro Poroşenko a fost invitat să ia cuvântul în faţa şefilor de stat şi de guvern, în deschiderea summitului de la Bruxelles.

Tot pe agenda discuţiilor liderilor europeni se află şi desemnarea preşedintelui Consiliului European, a şefului diplomaţiei europene şi a liderului Eurogrupului, care se va face cu o majoritate calificată a votului liderilor europeni.

Ei trebuie să fac această desemnări deoarece, după eşecul pe care l-au înregistrat în 16 iulie, o nouă amânare pare imposibilă.

Noua Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, începe mandatul la 1 noiembrie, ori funcţia de şef al diplomaţiei europene este vitală în cabinetului lui Juncker, ce ar urma să fie complet numai prin desemnarea celei sau celui care va conduce diplomaţia europeană.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
30 August 2014
Ultima actualizare:
1 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza