RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII LA SENAT

Proiectul legii dării în plată, "Ora ministrului" la Senat, dar şi prognozele evoluţiei economice a României, au ţinut capul de afiş în săptămâna care se încheie.

Adăugat: 19 Februarie 2016
Ultima actualizare:19 Februarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul legii dării în plată a mai făcut un pas : Senatorii din comisiile economică şi juridică au decis, miercuri, ca Programul 'Prima casă' să rămână inclus în Legea dării în plată

De legea dării în plată vor beneficia şi persoanele care au fost deja executate, dar şi cele care au credite în derulare - prevăd două dintre amendamentele adoptate în acestă săptămână.

De asemenea, legea se va aplica şi imobilelor cumpărate prin programul Prima Casă.

Senatorii au respins astfel cererea băncilor şi a Băncii Naţionale a României de a fi exclus acest program din actul normativ.

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, spunea că includerea acestui program în legea dării în plată nu se justifică, în condiţiile în care există o rată de neperformanţă de 0,04%.  

"Programul Prima Casă este un program preferenţial, s-au luat credite în mod preferenţial, în sensul unui avans de 5%, în sensul unei condiţii de dobândă, deci nişte condiţii preferenţiale, care au venit împreună cu garanţia statului şi care trebuie să vină în continuare cu nişte obligaţii", a spus Liviu Voinea.

Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a explicat că statul garantează creditele în proporţie de 50%, dar după ce va plăti băncile va încerca să-şi recupereze banii de la debitori prin intermediul ANAF.  

"Eu am vrut să evităm ca în viitor să avem două situaţii de consumatori: cei care au luat credite în condiţii normale, ei vor răspunde doar în limita bunului ipotecar, iar cei care au luat Prina Casă, pe lângă faptul că vor răspunde cu bun ipotecat, adică vor pierde casa, vor fi urmăriţi pe viitor pentru recuperarea pagubei", a arătat Zamfir.

La discuţii au participat şi consumatorii, clienţi ai băncilor, care au subliniat că se simt discriminaţi în această situaţie.

Raportul adoptat miercuri va merge pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Camera Deputaţilor este însă for decizional.

Trei dintre miniştrii cabinetului Dacian Cioloş au fost săptămâna aceasta la Senat pentru întâlniri cu parlamentarii în plenul Senatului sau la grupuri.

Astfel, marţi la ORA MINISTRULUI din Senat, Ministrul Transporturilor, Dan Costescu a anunţat că a trimis la compania TAROM corpul de control al ministrului pentru a analiza, în afară de aspectele tehnice şi motivele care au dus în ultimele zile la întârzieri ale aeronavelor.

Ministrul de resort a precizat că flota TAROM este învechită, iar în ultimii 7 ani compania a înregistrat pierderi continue care au dus la problemele existente în prezent.

Dan Costescu a mai afirmat că a solicitat conducerii TAROM  prezentarea unui plan de acţiune pe termen scurt  pentru remedierea situaţiei şi a anunţat că la nivelul companiei a fost demarată o procedură de achiziţie de consultanţă pentru restructurare.

Pe de altă parte, acesta a declarat că Master Planul General de Transport al României este aproape finalizat şi va fi trimis spre dezbatere în Parlament în luna martie.

El a vorbit în faţa senatorilor despre importanţa acestui  proiect de lege de lege şi a făcut un apel  pentru susţinerea lui astfel încât să fie aprobat  până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

Prognozele evoluţiei economice a României nu oferă condiţii pentru diminuarea contribuţiilor la asigurările sociale în viitorul apropiat, a declarat ministrul finanţelor Anca Dragu  luni la Senat după întâlnirea cu parlamentarii social democraţi.

Oficialul  din guvern consideră că iniţiativa legislativă a senatorilor PSD implică un efort bugetar de circa şapte miliarde de lei, iar proiectul nu prevede măsuri compensatorii.  

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat  că proiectul de lege privind reducerea CAS depus la Senat de un grup de parlamentari social-democraţi va fi susţinut dacă nu va afecta spaţiul bugetar.

Ministerul Sănătăţii împreună cu specialiştii implicaţi verifică în continuare toate ipotezele în cazul infecţiei copiilor de la Spitalul Marie Curie spunea luni la grupul parlamentar al PNL de la Senat ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu  .

Acesta a precizat că printre ipotezele de lucru se mai află variate infecţii sau intoxicaţii.

Televiziunile trustului Intact vor emite şi lunea viitoare din sediul din Bucureşti - a dat asigurări  în plenul Senatului, premierul Dacian Cioloş.

El a fost invitat  miercuri să dea explicaţii despre faptul că inspectorii ANAF au notificat trustul media că trebuie să părăsească imobilul în cinci zile. Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea televiziunile trebuie valorificată de Fisc după ce instanţa a dat o hotărârea definitivă în acest sens

Premierul Dacian Cioloş a explicat că ANAF a aplicat o hotărâre judecătorească definitivă şi nu a vizat un atac la adresa presei.

"Nu este vorba de un atac la dreptul de liberă exprimare sau la libertatea presei. Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliştilor. Poturile de televiziune nu îşi pierd licenţele - încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA - şi nu s-a pus problema în acest sens", Dacian Cioloş.  

Preşedintele Comisiei de cultură din Senat social-democratul Georgică Severin menţiona că instituţiile statului ar fi trebuit să analizeze toate implicaţiile unei asemenea acţiuni şi atrăgea atenţia asupra excesului de zel.  

"În orice ţară normală vine un funcţionar cu o maşină, oferă o citaţie şi pleacă. La sediul Antenei 3 au venit 10 sau 12 maşini, au intrat câteva zeci de agenţi în sediile televiziunilor în timp ce se desfăşura emisia. Ori este o demonstraţie de forţă, ori este o prostie monumentale a celor care au făcut acest lucru", a spus Georgică Severin.  

Dreptul la libertatea de exprimare şi la cea de gândire sunt corelate şi dacă acest mecanism este întrerupt atunci avem o problemă de funcţionare a statului, preciza şi senatorul liberal Ben-Oni Ardelean.  

"Nu vorbim aici de cât de mult iubim o televiziune sau nu iubim o televiziunem, ci vorbim de un comportament politic. Legea trebuie respectată. Însă cred că trebuie, pe lângă o lege, pe care o avem, bună, corectă şi dreaptă, să avem instituţii care să-şi facă bine datoria, al căror comportament de respect pentru cetăţeni să fie unul rezonabil", a susţinut Ben-Oni Ardelean:

Cel mai probabil,  săptămâna viitoare Senatul va  dezbate şi se va pronunţa prin vot asupra celor două cereri pe care le-a primit de la DNA.

Biroul Permanent al Senatului va discuta  luni, 22 februarie, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu.

Cererea va fi înaintată Comisiei juridice pentru formularea unui punct de vedere, iar plenul se va pronunţa prin vot.

În dosar sunt deja cercetaţi foştii şefi ai Departamentului Informaţii şi Protecţie Internă, iar Gabriel Oprea este acuzat de procurorii anticorupţie că a dispus cumpărarea unui autoturism de lux pentru asigurarea protecţiei demnitarilor, dar a folosit doar el maşina respectivă.

Fostul ministru de interne Gabriel Oprea afirmă că este nevinovat şi că este de datoria magistraţilor să clarifice problema.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, a cerut  joi sesizarea Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei PNL Doina Tudor.

Ea este urmărită penal pentru complicitate la luare de mită, într-un dosar în care fostul său soţ, Daniel George Tudor, a fost reţinut, astăzi, pentru luare de mită.

La data comiterii faptei el era preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, iar suma pe care senatoarea Doina Tudor ar fi intermediat-o ca mită se ridică la 200.000 de euro.

Procurorii DNA susţin că banii proveneau de la o firmă de asigurări care ar fi fost favorizată, după ce a făcut obiectul unor controale.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza