Ascultă Radio România Actualitaţi Live

RETROSPECTIVA evenimentelor politice în Senatul României

Săptămâna 5-9 octombrie a debutat cu un eveniment inedit: parlamentarii PNL au anunţat că intră în grevă japoneză din cauza întârzierii adoptării legii votului prin corespondenţă.

RETROSPECTIVA evenimentelor politice în Senatul României

Articol de Nucu Jalea, 09 Octombrie 2015, 14:10

LUNI

►Opoziția intră in grevă japoneza

Senatorii şi deputaţii liberali au intrat luni în grevă japoneză, ei purtând banderole albe inscripţionate cu mesajul: votul prin corespondenţă.

PNL a susţinut că PSD nu doreşte ca românii din diaspora să aibă la dispoziţie acest instrument electoral la următoarele alegeri.

Greva japoneză a parlamentarilor liberali a presupus purtarea unei banderole albe pe timpul activităţii în legislativ, care s-a desfăşurat normal.

Pentru a putea fi aplicată la alegerile parlamentare din 2016, legea votului prin corespondenţă ar trebui să fie adoptată până la începutul lunii noiembrie.

►Solicitare de înființare a unei comisii privind închisorile CIA în România

Tot luni Comisia de Apărare a Senatului a solicitat conducerii acestui for înfiinţarea unei noi comisii parlamentare privind prezenţa presupuselor închisori CIA pe teritoriul României.

De asemenea, Biroului Permanent i se mai cere să solicite oficial desecretizarea documentelor care vizează ţara noastră, cuprinse în raportul Senatului SUA referitoare la tehnicile de interogare ale CIA.

Solicitarea vine ca urmare a întâlnirii pe care senatorii au avut-o cu membrii ai Comisiei Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul European, for care investighează noile informaţii ce plasează România printre ţările suspectate că au găzduit centre de detenţie CIA.

MARȚI

►Adoptarea legii privind comercialiarea produselor alimentare în hipermarketuri

În plenul Senatului a fost adoptată legea prin care persoanele juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca pentru categoriile carne, legume şi fructe , să achizitioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51 la sută.

Prin excepţie, în lunile de iarnă, din decembrie până în februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta maximum 70 la sută din oferta pentru fiecare categorie.

Comercianţii care nu respectă aceste prevederi vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 25 şi 50 de mii de lei.

Scopul este acela de a asigura accesul facil al producătorilor naţionali pe piaţa de desfacere.

Senatul este prima Cameră sesizată.

►Tinerii vor beneficia de " Primul loc de muncă "

Tot marţi senatorii au adoptat propunerea legislativă privind "Primul loc de muncă", ce vine în ajutorul tinerilor care vor să intre pe piaţa muncii.

Actul normativ prevede că angajatorii care încadrează în muncă, , pe durată nedeterminată, tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, primesc lunar pentru fiecare persoană , o sumă egală cu vaoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

De asemenea, angajatorii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 18 luni.

Camera superioară este prima Cameră sesizată.

►Raport favorabil pentru garantarea a depozitelor bancare

Senatorii din Comisia de Buget au dat un raport favorabil unui proiect legislativ care se referă la schemele de garantare a depozitelor bancare.

Diferenţa majoră faţă de legislaţia actuală este că fondurile de ajutor reciproc nu vor mai fi garantate. Transpunerea directivei europene aduce cu sine recunoaşterea schemelor publice şi private pe tot teritoriul UE.

În cazul schemelor private acestea vor fi supravegheate atât printr-un mecanism de control intern cât şi de BNR în cazul României.

Legea are caracter organic iar Senatul este primă cameră sesizată.

Tot marţi senatorii social-democraţi au votat, în cadrul şedinţei grupului parlamentar, propunerea ca actualii senatori să poată fi incluşi pe lista PSD la alegerile parlamentare din 2016, decizia urmând să fie validată de Comitetului Executiv al partidului cu proxima ocazie.

► Introducerea impozitului forfetar

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a lansat în dezbatere ideea introducerii impozitului forfetar, pentru o serie de activităţi economice, în special pentru cele din zona hoteluri - restaurante.

"Rămâne ca să stabilim plafonul până la care se va aplica acest sistem de impozit forfetar, această idee impunându-se din următoarele considerente: în primul rând, un astfel de impozit ar fi mult mai uşor de administrat de Ministerul de Finanţe şi, nu în ultimul rând, de contribuabili. În al doilea rând, va permite reducerea substanţială a evaziunii fiscale în acest sector, al hotelurilor şi restaurantelor unde evaziunea fiscală are proporţii mari", a afirmat Tăriceanu, după dezbatere.

MIERCURI

►Senatul adotă Legea privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup

Senatul a aprobat, în şedinţa plenului reunit, propunerea legislativă privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, iniţiată de Liviu Dragnea, potrivit căreia defăimarea socială se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei până la 60.000 lei.

Propunerea vizează şi înfiinţarea, în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a Departamentului pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei.

Departamentul are ca atribuţii să aplice sancţiunile contravenţionale persoanelor fizice şi juridice care discriminează social, să elaboreze Ghiduri de bune practici în materie, să verifice implementarea măsurilor de promovarea a demnităţii umane, dar şi să asigure asistenţă de specialitate.

►Întâlnire Călin Popescu-Tăriceanu - Yuli Yoel Edelstein

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a pledat miercuri, la întrevederea cu preşedintele Knesset-ului Statului Israel, Yuli - Yoel Edelstein, aflat în vizită oficială în România, pentru intensificarea cooperării dintre ţara noastră şi partenerii israelieni, în special în domeniile informatică, servicii, agricultură şi înaltă tehnologie.

La discuţii, Tăriceanu a apreciat evoluţia pozitivă pe plan economic şi social a Statului Israel, din ultimii 20 de ani, care a condus la o dezvoltare economică admirabilă în condiţiile realităţilor globale actuale şi s-a arătat interesat de ultimele evoluţii legate de Procesul de pace israeliano-palestinian şi de situaţia actuală din Orientul Mijlociu, prin prisma conflictului din Siria.

►În discuție: proiectul privind recuperarea prejudiciilor

Proiectul legislativ privind înfiinţarea unei Agenţii specializate în recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni va fi supus aprobării Senatului săptămâna viitoare, luni.

În săptămâna care se încheie toate grupurile parlamentare au avut, separat, întâlniri cu ministrul Justiţiei care este şi iniţiator.

Ministrul, Robert Cazanciuc, a declarat, că speră ca legea privind înfiinţarea Agenţiei specializate în recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni să fie adoptată în Parlament până la sfârşitul acestui an şi a adăugat că opţiunea sa este urgentarea procedurilor în Legislativ şi nu varianta unei ordonanţe de urgenţă.

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
Știri 14 Aprilie 2024, 10:10

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"

SNSPA anunţă că va demara un amplu proces de cercetare legat de teme relevante aflate în dezbatere publică.

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Știri 14 Aprilie 2024, 09:53

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare

În competiţia electorală din 9 iunie intră toate partidele cunoscute pe scena politică românească.

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare