RETROSPECTIVA activității Senatului

În săptămâna aceata, Senatul a adoptat o serie de legi şi ordonaţe printre care suspendarea reducerea pedepselor pentru deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice, dar şi Legea corporaţiei agricole.

Adăugat: 8 Aprilie 2016
Ultima actualizare:8 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Luni,  plenul Senatului a adoptat  Legea corporatiei agricole.

Astfel întreprinderile individuale şi/sau cele familiale pot face parte dintr-o cooperativă agricolă, prevede o iniţiativă legislaivă adoptată de Senat.

Totodată, se prevede reducerea cu 20 de procente a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate pentru cooperativele nou înfiinţate, iar pentru cele care deja au activitate pentru următorii cinci ani de la intrarea în vigoare a legii.

Actul normativ dă posibilitatea cooperativei agricole de a primi drept de folosinţă asupra terenurilor şi efectivelor de animale ale membrilor cooperativei în baza unui acord scris.

O altă prevedere se referă la producţia destinată vânzării aferentă terenurilor şi efectivelor de animale cu care membrii participă şi care trebuie să se valorifice integral prin intermediul cooperativei. Iniţiativa legislativă este susţinută de parlamentari de la toate grupurile parlamentare, Senatul este prima cameră sesizată.

Ordonanţa prin care se suspendă reducerea pedepselor pentru deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice a fost adoptată tacit de Senat. A fost suspendat astfel articolul din actul normativ care prevede că în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate se consideră 30 de zile executate din pedeapsă pentru fiecare lucrare. Iniţiativa legislativă merge pentru dezbatere la Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Membrii corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale vor primi o indemnizaţie lunară viageră de 80% din salariul mediu pe economie, care va fi actualizată periodic a decis luni plenul Senatului.

Propunerea a fost adoptată cu 65 de voturi pentru, două împotrivă şi şase abţineri, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz. Legislaţia actuală prevede că membrii titulari ai Academiei de Ştiinţe Medicale primesc 1.600 de lei pe lună, iar numărul maxim al membrilor titulari şi corespondenţi este de 231, din care 41 - membri corespondenţi, potrivit expunerii de motive.

Senatorii au mai adoptat luni, cu 72 de voturi pentru, un proiect prin care se armonizează cadrul legislativ naţional privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect cu legislaţia obligatorie a Uniunii Europene.

Recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare permite accesul în România la aceeaşi profesie cu cea pentru care persoana solicitantă este calificată în statul membru de origine, precum şi exercitarea activităţilor profesionale pe teritoriul României, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, deţinători ai titlurilor oficiale de calificare în profesia de arhitect, eliberate de autorităţile române competente.

Liderul grupului senatorial al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Haralambie Vochiţoiu a declarant luni, că formaţiunea din care face parte nu consideră o prioritate suspendarea din funcţia de preşedinte a Senatului a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Senatorul Daniel Savu şi-a dat luni demisia din grupul PSD şi a anunţat că va activa ca independent.

Daniel Savu a declarat în plenul Senatului că prin demisia sa protestează faţă de faptul că în organizaţia PSD Prahova nu se respectă criteriile de integritate.

Senatorii din comisia pentru drepturile omului au dat marți 5 aprilie , aviz favorabil Ordonanţei Guvernului privind interceptările.

Ministrul justiţiei, Raluca Prună a precizat că la toate comisiile va susţine Ordonanţa în forma adoptată de Guvern, care în opinia sa, reprezintă o soluţie de etapă care răspunde nevoii de combatere a criminalităţii în România. Comisia juridică, cea care trebuie să dea raport pe această Ordonanţă , s-a amânat pentru săptămâna viitoare , din lipsă de cvorum.

Persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961 vor beneficia de majorarea indemnizaţiei lunare, neimpozabilă, de 5 lei pentru fiecare lună de stagiu, prevede o iniţiativă legislativă adoptată marți, de senatori.

Senatorii din Comisia de Cultură au dat raport negativ asupra propunerii de modificare a Legii de funcţionare a Radioului public, iniţiată de mai mulţi deputaţi PSD.

Modificarea se referă la eliminarea taxei radi-tv.

Preşedintele Comisiei de cultură, Georgică Severin a spus că modificarea taxei nu poate fi realizată fără a se preciza de unde cele două societăţi îşi completa veniturile.

Monica Ghiurco va fi audiată de comisii de specialitate ale Parlamentului luni după-amiază.

Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru postul de preşedinte director general, va fi audiată luni în Comisiile reunite pentru cultură, urmând ca la ora 18.00 propunerea să fie dezbătută şi votată în plenul reunit. Birourile Permanente reunite vor fi convocate luni, la ora 14.30, urmând ca şedinţa comună a celor două camere să înceapă tot luni, de la ora 18.00, a declarat vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru.
 Autor:
Nucu Jalea
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza