Ascultă Radio România Actualitaţi Live

RETROSPECTIVA activităţii Guvernului în săptămâna 29 februarie-4 martie

Guvernul dorește ca Legea dării în platã să-și mențină caracterul social, a precizat miercuri, purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu, după ședința săptămânală a executivului.

RETROSPECTIVA activităţii Guvernului în săptămâna 29 februarie-4 martie

Articol de Alin Şerbănescu, 05 Martie 2016, 14:13

El a atras însă atenția ca trebuie definit foarte clar cine sunt cei care nu mai pot si cei care nu mai vor sã plãtească ratele respective, iar aceasta presupune definirea caracterului social si stabilirea unui caracter social explicit la nivelul legislaþiei.

Totodata purtătorul de cuvânt al Guvernului, a mai precizat că potrivit Ministerului de Finanțe, Legea dării în plată nu ar trebui sã se adreseze si beneficiarilor programului "Prima Casă", pentru cã acesta este deja un program social.

Tot miercuri Guvernul a decis eliberarea din functie a prefectilor dinjudetul Bacau, Pocovnicu Constantin-Dorian, judetul Constanta, Ion Constantin, judetul Neamt, Angheluta Ioan Vlad si judetul Salaj, Ciunt Ionel si a sub-prefectiilor judetului Botosani, Cosman Elena si Municipiului Bucuresti, Andrei Vasile-Liviu.

În functiile publice de prefect, ramase libere, au fost numiti Ghica Ioan, judetul Bacau; Nicolaescu Adrian Viorel, judetul Constanta; Dobrila Niculina, judetul Neamt; si Nitu Marin, judetul Salaj.

Guvernul a mai precizat ca limita anuala pentru finantarile rambursabile care reprezinta datorie publica si care pot fi contractate de unitatile administrativ-teritoriale, sa fie de 1,2 miliarde lei pentru fiecare dintre anii 2016, 2017 si 2018.

De asemenea, au fost avute în vedere prevederile Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016 si Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2016-2018.

Aceste plafoane nu cuprind finantarile rambursabile destinate refinantarii datoriei publice locale si nici pe cele alocate proiectelor care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana, inclusiv cele cuprinse în Planul Elen de Reconstructie si Dezvoltare a Balcanilor.

Executivul a decis si ca România va împrumuta 48 milioane euro de la BIRD pentru finantarea unui proiect privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti, în vederea alinierii la cerintele Directivei UE a nitratilor, de protejare a calitatii apei prin prevenirea poluarii apelor subterane.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor într-o perioada de 6 ani, ultima tragere din împrumutul care ar putea fi acordat de BIRD urmând sa aiba loc la finele lunii martie 2022. Acordul de imprumut ar putea fi semnat în luna aprilie anul acesta.

Tot în sedința de miercuri Guvernul a aprobat modelul de cerere privind eliberarea de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare române a adeverintei cu valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar pentru cetatenii români aflati în strainatate, respectiv specimenul acestei adeverinte.

Aceste adeverinte se vor elibera în maximum 10 zile de la data solicitarii, vor fi valabile 6 luni de la data eliberarii si se vor utiliza exclusiv în strainatate.

Operaționalizarea procedurii necesita, pe langa masurile luate de guvern si încheierea unui protocol de cooperare între MAE si MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor doua institutii.

Executivul a stabilit si ca numarul mediu de personal pentru operatorii economici din industria de aparare va fi anul acesta de maximum 1.368 fata de 1.472 în 2015.

La stabilirea acestui numar s-a avut în vedere strictul necesar pentru desfasurarea activitatilor de întretinere, revizii mijloace tehnice fixe, reparatii, conservare, securizare si administrare a capacitatilor de productie pentru aparare.

Astfel, pentru Compania Nationala -Romarm” - S.A. Bucuresti numarul mediu maxim de angajati pentru 2016 a fost reglementat la 1.018, fata de 1.122 în 2015.

Pentru ceilalti operatori economici din industria de aparare, numarul mediu maxim al persoanelor încadrate se mentine la nivelul celui din anul 2015.

Guvernul a mai aprobat, prin memorandum, începerea negocierilor cu Malaezia pe marginea a trei tratate care sa reglementeze aspecte de cooperare judiciara în materie penală: asistenta judiciara, transferul persoanelor condamnate si extradare, se arata intr-un comunicat de presa.

Între România si Malaezia nu există în prezent un cadru juridic în domeniul cooperarii internationale în materie penala, dar au fost demarate discutii preliminare pe tema încheierii unor tratate bilaterale cu aceasta tara, in anul 2012.

În contextul in care în prezent exista în Malaezia cetateni români arestati pentru trafic de droguri, iar unul dintre acestia a fost condamnat la pedeapsa capitala, România este interesata de dezvoltarea cooperarii judiciare în materie penala cu acest stat.

Au fost modificate si normele medotologice de aplicare a legii privind sistemul asigurarilor de somaj si procedurile privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca.

În programele care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca, pentru executarea de lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale, pot fi cuprinse persoanele neocupate, înregistrate ca someri la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca judetene, indiferent daca beneficiaza sau nu de indemnizatie de somaj.

Subventia, pentru angajatorii care încadreaza în munca persoane în cadrul unor astfel de programe, se acorda în baza schemei de ajutor de minimis, instituita prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Subventia care se finanteaza din bugetul asigurarilor de somaj nu se va acorda angajatorilor institutii si autoritati publice.

Pentru acordarea subvențiilor din bugetul asigurarilor pentru somaj, agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a minicipiului Bucuresti vor încheia, la solicitare, un contract de finantare cu angajatorii persoanelor încadrate în munca din rândul somerilor.

Angajatorii sunt obligati sa încheie cu persoanele încadrate în munca din rândul somerilor contracte individuale de munca pe perioada determinata de cel mult 12 luni.

Pentru a putea beneficia de subventionarea locurilor de munca din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorii trebuie sa faca dovada ca au prevazut în statut sau în actul de înfiintare activitatea respectiva; sunt acreditati sau autorizati pentru derularea activitatii respective, iar acreditarea nu este suspendata, retrasa sau încetata si li s-au atribuit contractele de catre autoritatile administratiei publice locale cu respectarea reglementarilor în vigoare privind achizitiile publice.

Guvernul a mai stabilit ca unitatile de învatamânt preuniversitar particular si confesional acreditat vor primi finantare de baza alocata de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar celei acordate pentru învatamântul preuniversitar de stat.

Finantarea de baza în limitele costului standard per elev ori prescolar va fi asigurata de la bugetul de stat, din sumele defalcare din TVA prin bugetele locale, si pentru toti prescolarii si elevii din învatamântul general obligatoriu particular si confesional acreditat, precum si pentru cei din învatamântul profesional si liceal acreditat, particular si confesional.

Aceste costuri, alocate învatamântului preuniversitar particular si confesional acreditat sunt similare celor aprobate pentru învatamântul preuniversitar de stat si se determina pentru fiecare nivel de învatamânt, în functie de marimea si tipul unitatilor de învatamânt, mediul urban sau rural si coeficientii de temperatura din zone geografice.

Costul standard per elev din învatamântul gimnazial in mediul urban va fi în 2016 de 3.043 lei, iar cel din mediul rural va fi de 3.499 lei anual. Pentru învatamântul liceal teoretic, costul standard din mediul rural va fi egal cu cel din mediul urban, respectiv de 3.043 lei pe an.

Costul standard per elev din învatamântul gimnazial din mediul urban în 2016 este stabilit la 321 lei pe an.
Executivul a aprobat si noi reglementari care vizeaza procedura de acordarea si de retragerea a titlului de doctor.

Astfel orice persoana fizica sau juridica poate sesiza în scris Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare inclusiv cu privire la existenta plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, sesizare care trebuie solutionata in maximum 65 de zile.

Guvernul a mai decis ca diploma de doctor înceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului.

Joi, premierul Dacian Ciolos, a fost prezent la sedinta de bilant a MapN, unde a felicitat acest Minister pentru bunele rezultate obtinute in anul 2015 si a apreciat ca in 2016 acestea vor fi continuate.

El a afirmat ca Armata românã rãmâne o instituție fundamentalã a statului care înregistreazã unul dintre cele mai ridicate niveluri de încredere în rândul cetãþenilor inclusiv ca urmare a parteneriatului Strategic cu SUA, apartenentei la NATO si la Uniunea Europeanã, care au fost si vor rãmâne pilonii fundamentali ai politicii externe a României.

România va continua sã fie furnizor de securitate la frontiera esticã a NATO si a UE, iar in aceastã calitate, are responsabilitatea de a se asigura si întãri în acelasi timp apărarea natională si de a contribui la asigurarea apărării colective în cadrul NATO, a subliniat premierul.

In opinia sa cresterea bugetului destinat Apărării la un nivel de minim 2% din PIB, pe Romania speră ca il poate atinge în anul 2017 si mentinerea cel putin la acest nivel, pentru urmãtorii 10 ani,este determinantã în aceastã directie.

Dacian Ciolos este de părere ca va fi nevoie de cresterea capacitãþii operaþionale a Armatei Române, coroborat cu alocarea de fonduri necesare pentru înzestrare, inclusiv cu echipamente majore. În materializarea acestei prioritãti a MApN s-ar putea avea în vedere o revizuire strategicã a apãrãrii, menþionatã de altfel în raport, date fiind si evoluțiile mediului de securitate, revizuire circumscrisã în cadrul legislativ în vigoare sau în proces de elaborare.

Premierul Dacian Ciolos a precizat ca are în vedere în principal Strategia Națională de Apărare a Tãrii pentru perioada 2015-2019, prin intermediul cãreia a fost definit cadrul în care România operează în materie de securitate nationalã, Carta Albă a Apărării, care în prezent se aflã în analiza Parlamentului , programul de transformare, dezvoltare si înzestrare a Armatei României până în anul 2027 si în perspectivã, legea privind statutul cadrelor militare, gradaților și soldaților, precum si noul ghid al carierei militare, prevăzute a fi promovate în acest an.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor