Restricţiile pentru români şi bulgari, ridicate la finalul anului

Comisarul pentru Muncă şi Afaceri Sociale, László Andor, a declarat, la Bruxelles că, de la 1 ianuarie anul viitor, nici o ţară membră a Uniunii nu va mai putea impune restricţii pentru muncitorii români şi bulgari.

Adăugat: 20 Februarie 2013
Ultima actualizare:20 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisarul László Andor a amintit că în toate tratatele Uniunii Europene, libertatea de mişcare este garantată, arătând în context, că la finalul anului 2013 restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari vor fi ridicate.

"Libertatea de mişcare este garantată în tratate.(...)Trebuie să clarificăm aşteptările şi previziunile, în acest sens. Este foarte important de ştiut că este, în primul rând, un aspect juridic, aici, bazat pe tratate, şi care garantează că, la sfârşitul acestui an, restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari vor expira. Deci, de la 1 ianuarie anul viitor, nici un stat membru al Uniunii nu va mai putea să impună unilateral restricţii unui cetăţean român sau bulgar care vrea sa lucreze într-un alt stat decât ţara de origine" a declarat, miercuri, oficialul european citat de corespondentul RRA.

László Andor a adăugat că mai rămâne de rezolvat situaţia juridică şi de convins ţările care primeşte muncitori "că libera circulaţie a muncitorilor pe teritoriul Uniunii este un drept, dar şi un atu economic".

"Munca noastră, a Comisiei Europene, nu este încheiată, în ce priveşte analiza juridică a situaţiei. Desigur că trebuie să explicăm de ce acest lucru nu este rău, dimpotrivă, este un lucru bun şi înseamnă o contribuţie la produsul intern brut al ţării care primeşte aceşti muncitori. Am publicat un studiu, în urmă cu un an, care arată că libera circulaţie a muncitorilor pe teritoriul Uniunii este un drept dar şi un atu economic, creează oportunităţi pentru muncitori dar şi pentru companii", a mai spus comisarul european, potrivit RRA.Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
20 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza