Responsabili cu "sănătatea" bolnavilor incurabil, traficanţi de reţete false

21 de medici şi farmacişti au fost arestaţi preventiv, până în prezent, în cazul dosarului cu reţete false.

Adăugat: 13 Octombrie 2012
Ultima actualizare:14 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au emis, vineri seară, o ordonanţă de reţinere pentru alte trei persoane, în dosarul eliberării de reţete false, în care prejudiciul a fost estimat la 1,6 milioane de lei.

Cele trei persoane vor fi prezentate instanţei, cel mai probabil, sâmbătă, cu propunere de arestare preventivă.

Parchetul Capitalei a informat, printr-un comunicat de presă, că în dosarul reţetelor false sunt cercetaţi alţi 12 medici şi farmacişti, acuzaţi de înşelăciune, fals intelectual, luare şi dare de mită.

21 de persoane, arestate preventiv
 
Amintim că, până în prezent, a fost declanşată urmărirea penală în cazul a 22 de persoane, iar 21 au fost arestate preventiv.

În dosarul eliberării de reţete false, mai mulţi medici şi farmacişti sunt acuzaţi că au fraudat cu 1,6 milioane de lei bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin compensarea frauduloasă a unor reţete.  

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că printre persoanele reţinute sunt mai mulţi şefi de farmacii din lanţul Dona, un medic psihiatru şi administratori ai unor firme.

Persoanele arestate sunt Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, Adriana Liliana Craina, Geta Vecserdi, Mihaela Munteanu, Cristina Daniela Sescu, Gabriel Sescu, Maria Mirabela Sescu, Anca Mihaela Solomon şi Claudia Elena Şerban, în timp ce Sorin Gelu Pătraşcu, Mirela Gabriela Mihai şi Laurenţiu-Aurelian Sescu au primit interdicţie de a părăsi Capitala timp de 30 de zile.

Medici şi farmacişti bat palma în dauna pacienţilor

Potrivit procurorilor, medici şi farmaciştii din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete false, producând un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei.

Medicii acuzaţi că falsificau reţete prescriau tratamente pe numele unor pacienţi diagnosticati cu cancer şi care nu fuseseră consultaţi, apoi le trimiteau unor farmacişti din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice, în baza unor înţelegeri, care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la CNAS, banii fiind spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial licit.

Farmacia realiza astfel un profit, întrucât primea de la Casa de Asigurări de Sănătate valoarea decontată a medicamentelor, fără ca acestea să iasă fizic din stoc.

Farmaciştii implicaţi obţineau un profit personal deoarece, crescând în mod artificial vânzările, obţineau prime în plus faţă de salariu, susţin procurorii.

De cealaltă parte, medicii primeau, de regulă la sfârşitul fiecărei luni, sume de bani sau bunuri în valoare de 3%, uneori până la 5%, din valoarea totală a reţetelor false eliberate.

Un alt mod de operare consta în aceea că medicul prescria reţete cu acoperire într-o situaţie reală, în urma consultării reale a pacienţilor.

"Ulterior, în baza unei înţelegeri prealabile cu farmacistul şi prin încălcarea normelor deontologice privind exercitarea atribuţiilor de medic, fie determina pacientul să prezinte reţeta la o anumită farmacie, direcţionându-l acolo în vederea ridicării medicamentelor numai din această farmacie şi nu dintr-o farmacie concurentă, fie nu înmâna reţeta pacientului, ci direct farmacistului, pentru a se asigura că reţeta nu este prezentată în altă parte, iar ulterior dădea medicamentele ridicate din farmacie pacientului", au precizat procurorii.

Şi în aceste cazuri, medicii primeau lunar bani sau bunuri în valoare de 3-5% din valoarea totală a reţetelor false eliberate" a precizat procurorii, potrivit Mediafax.

Peste 4.000 de reţete false au fost eliberate de medicii acuzaţi de corupţie şi înşelăciune pe numele unor pacienţi care nu au fost consultaţi şi nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre "beneficiarii" tratamentelor administrate de aceştia fiind persoane decedate.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Radio România
Adăugat:
13 Octombrie 2012
Ultima actualizare:
14 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza