REPUBLICA MOLDOVA - 2018, marcat de alegerile parlamentare

În Republica Moldova, anul 2018 va fi marcat de alegerile parlamentare, care vor avea loc pe baza sistemului mix de vot.

Adăugat: 7 Ianuarie 2018
Ultima actualizare:8 Ianuarie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Peste Prut, 2018 va fi marcat de alegerile parlamentare care vor avea loc în baza sistemului mix de vot, și nu pe liste de partide, cum a fost până în prezent.

Potrivit analiștilor, scrutinul din toamnă va fi cel mai important eveniment politic din Republica Moldova.

Evenimentul nr.1 în anul 2018 vor fi alegerile parlamentare, estimează comentatorul politic Vlad Țurcanu.

El observă că premisele anului electoral 2018 s-au prefigurat de mai mult timp, iar Partidul Democrat, aflat la guvernare, s-a consolidat din punct de vedere administrativ, după ce anterior modificase Codul electoral.

"Partidul Democrat a modificat Codul electoral, pregătindu-se bineînțeles pentru alegeri, a reușit după aceea să atragă de partea sa numeroase entități ale administrației publice locale, care au fost convinse, se pare, că alternativa reprezentată de partidele de opoziție încă nu s-a conturat destul de mult pentru ca să se mizeze pe aceasta şi puțini primari și președinți de raion au rezistat în fața încercărilor de a fi cooptați, iată, în această grupare care controlează majoritatea parlamentară, guvernul și multe alte agenții guvernamentale", a spus Vlad Țurcanu.

El mai reține și faptul că Partidul Democrat a plasat în guvern câțiva demnitari cu experiență managerială și politică, a căror sarcină va fi să gestioneze cu mai mult succes domeniile care scârțâie și să comunice mai bine cu populația și societatea civilă.

În opinia lui Nicolae Negru, actuala guvernare, care se confruntă cu probleme de imagine, va amâna scrutinul electoral cu câteva luni.

"Aceste alegeri o să fie amânate pentru februarie 2019. Pretextul va fi referendumul pe care în organizează un grup de ONG-uri. Pentru actuala guvernare sunt importante trei luni, fiindcă ea desigur că are anumite probleme de imagine, pe care speră să le rezolve. Guvernarea are nevoie de cât mai mult timp și o să profite pur și simplu de organizarea acestui referendum", a sous Nicolae Negru.

Analiștii mai prevăd, de asemenea, consolidarea partidelor pro-europene și a celor unioniste.

În ceea ce privește relația Chișinăului cu Bruxelles-ul, aceasta va depinde de îndeplinirea condiționalităților impuse de Uniunea Europeană guvernului pentru accesarea fondurilor.Autor:
Ina Guţu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Ianuarie 2018
Ultima actualizare:
8 Ianuarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza