Reprezentanţii OSCE discută, la Viena, situaţia din Ucraina

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa discută, marţi, la Viena, despre criza din Ucraina, unde continuă luptele între forţele guvernamentale şi separatişti.

Adăugat: 6 Mai 2014
Ultima actualizare:6 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: Drapelele Ucrainei şi Rusiei
trimite pe mail

Rusia, acuzată de Kiev şi Occident că s-ar afla în spatele separatiştilor, a acuzat, luni, autorităile ucrainene de încălcarea drepturilor omului şi le-a cerut să pună capăt vărsării de sânge şi să retragă forţele armate din regiunile separatiste.

Pe de altă parte, comandantul militar al NATO, Philip Breedlove, a afirmat , că este evident că în estul Ucrainei desfăşoară operaţiuni forţele speciale ale Armatei ruse, la fel cum au făcut în Crimeea, înainte de anexare.

Breedlove a precizat, însă, că nu mai crede că Armata rusă, mobilizată la graniţă, va invada Ucraina, întrucât Moscova îşi poate atinge, şi fără să facă acest lucru, obiectivele de discreditare a autorităţilor de la Kiev şi întărirea controlului asupra zonelor rusofone.

Cel puţin 4 militari ucraineni au fost ucişi şi alţi 30 au fost răniţi, luni, în ciocniri, în apropiere de Slaviansk, oraş din estul ,ţării aflat sub controlul separatiştilor.

Aceştia au doborât şi un elicopter al Armatei ucrainene, cel de-al patrulea pe care Kievul îl pierde în ultimele zile.

Situaţia rămâne tensionată şi la Odessa, în sudul ţării, unde peste 40 de persoane au fost ucise vineri, într-un incediu care s-a declanşat după ciocniri între separatişti şi susţinători ai guvernului de la Kiev.

După ce poliţia din Odessa a eliberat aproape 70 de separatişti, ministrul de interne de la Kiev a anunţat demiterea conducerii acesteia şi trimiterea în oraş a unei unităţi formate recent, din care fac parte şi foşti participanţi la revolta împotriva lui Ianukovici, ceea ce, potrivit Reuters, ar putea să atragă protestele opoziţiei.

Între timp, la Viena, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa va discuta criza ucraineană, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a oferit să joace rolul de mediator între cele două părţi.Autor:
Cătălin Gomboş
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza