Renate Weber îşi va relua calitatea de Avocat al Poporului

Curtea Constituţională a admis astăzi sesizarea PSD şi a decis cu unanimitate de voturi că revocarea sa din funcţie este neconstituţională.

Adăugat: 29 Iunie 2021
Ultima actualizare:29 Iunie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Renate Weber. Sursa: Facebook
trimite pe mail

Renate Weber îşi va relua calitatea de Avocat al Poporului şi îşi va continua mandatul.

Curtea Constituţională a admis astăzi sesizarea PSD şi a decis cu unanimitate de voturi că revocarea sa din funcţie este neconstituţională.

Curtea Constituţională a constatat că actul de revocare al Renatei Weber din funcţia de avocat al poporului nu îşi mai produce efecte, fiind neconstituţional.

Magistraţii menţionează într-un comunicat de presă că, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, Renate Weber îşi reia calitatea de avocat al poporului, urmând a-şi exercita mandatul constituţional pentru care a fost numită prin hotărârea parlamentului din 2019.

Judecătorii constituţionali au explicat că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează revocarea şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independenţe şi impaţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, potrivit Articolului 21 din Constituţie, referitor la liberul acces la justiţie.

Potrivit Curţii, hotărârea parlamentului de revocare a Renatei Weber încalcă principiul statului de drept şi principiul legalităţii şi al supremaţiei Constituţiei, dar şi prevederi ale legii privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului.Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Iunie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza