Referendumul din Republica Moldova a eşuat

Prezenţa la urne la referendumul din Republica Moldova a fost de 29,05%, în condiţiile în care , pentru validare, ar fi trebuit să voteteze cel puţin o treime dintre persoanele cu drept de vot.

Adăugat: 6 Septembrie 2010
Ultima actualizare:6 Septembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Referendumul constituţional pe tema modalităţii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, desfăşurat duminică, în Republica Moldova  nu poate fi validat,  potrivit datelor prezentate luni de Comisia Electorală Centrală.


Rata participării la vot a fost de 29,05 la sută, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din populaţia cu drept de vot.


Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale, a declarat că aceste date conţin şi cifrele din străinătate.


Pentru validarea referendumului, era nevoie de prezenţa a 33,3 la sută din alegători.
    


Rezultatele finale vor fi prezentate miercuri, iar datele definitive,  vineri.


În cazul invalidării referendumului din cauza neparticipării la vot, în Republica Moldova preşedintele va fi în continuare ales de către parlament, iar  actuala criză constituţională s-ar putea prelungi.


Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Cătălin Gomboş, delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a monitorizat consultarea populară, a cerut autorităţilor de la Chişinău să organizeze anul acesta alegeri anticipate, în conformitate cu angajamentul asumat faţă de Consiliul Europei.


Preşedintele comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a cerut şi el dizolvarea parlamentului şi alegeri anticipate.   


Moldovenii "nu au conştientizat momentul"Într-un interviu acordat corespondentului Radio România Actualităţi la Chişinău, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, şi-a exprimat regretul că cetăţenii moldoveni nu au conştientizat momentul atât de importat al referendumului.


"Păcat că cetăţenii nu au conştientizat că această criză politică trebuia soluţionată astăzi. Dacă nu va fi redat referendumul, noi trebuie să tragem o concluzie. Cred că a fost şi o greşeală a noastră, după aprecierea mea personală, că nu a trebuit totuşi să dau ascultării unora care au zis că să avem pragul de o treime, întrucît practica europeană spune că nu trebuie să existe prag şi Comisia de la Veneţia ne-a permis acest lucru ca să nu avem pragul de o treime", a declarat Mihai Ghimpu.


Întrebat care sunt lecţiile de învăţat pentru partidele din alianţă, pentru a nu admite o revanşă a Partidului Comuniştilor, Mihai Ghimpu a răspuns: "Să înţelegem că astăzi puterea noastră este în noi. Numai aşa noi putem duce la bun sfârşit obiectivul pe care l-am asumat în faţa alegătorilor şi pentru care ne-au dat votul la 29 iulie, fiindcă votul din 29 iulie legat de votul de aur din 5 aprilie, unde noi nu am dat votul pentru comunişti şi lumea a înţeles că în aceşti oameni poţi să ai încredere, ori le poţi încredinţa viitorul. Dar, din păcate, în ultimul timp, aici, cetăţenii au avut posibilitatea să se convingă că lucrurile nu stau tocmai aşa".


În Republica Moldova, alegătorii au fost chemaţi , duminică, să decidă prin referendum, dacă sunt de acord cu alegerea directă, de către cetăţeni, nu de către Parlament, a preşedintelui ţării.


Partidul Comuniştilor a chemat la boicotarea referendumului , mizând  faptul că prezenţa la votare va fi mai mică de o treime, necesară validării scrutinului.


Sondajele de opinie, arătau că majoritatea covârşitoare a celor care au votat , s-a pronunţat  în favoarea alegerii şefului statului prin vot direct, însă rata de participare la vot a fost scăzută.


Potrivit datelor anunţate luni, dintre voturile exprimate, aproape 88 la sută au fost în favoarea alegerii directe a preşedintelui, de către cetăţeni, nu de către parlament. 

 Autor:
Lina Grâu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
6 Septembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza